Monday, 29 April 2013

pesta buku PWTC april 2013

salam semua...

korang dah menjenguk pesta buku kat PWTC ke belum? kalau belum,jgn risau..p je....pesta buku ni sampai 5 mei ni..balik mengundi dan lagi nak p shopping buku..hikhik..cuti 1 mei ni pun masih ada peluang apa..tp saya 1 mei dah ada program lain..program apa??? tunggu...:-))

cerita kami semlm...keluar rumah dlm pukul 10 lebih...p mkn dulu  kat bangi..kami terus makan nasi..kira lunch terus...anak2 bukan main lapar lagi...selera la mkn nasi..apa taknya..pagi tu just makan roti and minum susu..saya lagi la lapar...minum air milo je segelas..dah la sebelum p kene kemas rumah bagai...mlm sebelum tu dah tdo lewat coz selesaikan lipat baju and iron baju2 dulu...penat usah ckp la...dah la sekolah ganti sabtu tu..balik masak lagi..sib baik ank2 tdo awal...boleh mintak tolong hasben masukkan markah SEGAK budak2..SEGAK tu apa? dah..tak payah tahu la...nanti rajin saya cerita..hehehe..saya ni selagi rumah tak kemas,jgn harap saya tenang bila keluar....asyik duk terfikir kerja rumah yg tak selesai...ganggu tau...jadi saya gigih jugak mengemas walaupun terkejar2 demi utk ketenangan saya..huhu..penyakit ke tu?? miahahaha...

sebelum p pesta buku, kami singgah p masjid india dulu..ada nak beli sesuatu kat situ? beli apa?rahsia..hahaha..tp sempat gak rembat tudung sofia kat situ..kalau p sini mmg tak tahan nafsu tau....rambang mata..tudung mcm2 fesyen...sedia duit je....saya ni duk berpuasa jela....budjet kurang bulan ni..kalau tak, mahu berplastik2 shopping...hahaha...3 jam lebih jugak merayau2 kat situ..lepassolat zohor baru p PWTC..dlm kereta,sempat la saya rakam video ni...nah ambik tengok...hehe..ala..ragam ank2 dlm kereta...



sampai PWTC dah masuk asar..so solat asar dulu...baru tenang nak memilih buku lepas tu kan...target saya adalah buku mengaji and iqra untuk ank2...buku2 bacaan lain tak fokus sgt...yg beli kat big bad wolf sale akhir tahun baru2 ni pun ada lagi tak terbaca...buku2 latihan utk sofia pun dah selalu beli....jadi kami byk round kat tingkat bwh je...bahagian buku2 agama..apa yg saya  beli???

set alfurqan beserta cd....rm25


flash card al furqan..rm12
buku iqra 1 smp 6...beli satu lagi...yg ada kat rumah ni dah letak dlm bilik sofia merangkap bilik mengaji kan..yg ni letak kat bwh..senang..tak payah bwk turun naik buku iqra ni..

last sekali,buku princess utk sofia...cantik kan..princess pakai tudung lagi..hehe...
ini je yg sempat dibeli...pagi ni dah mula guna set buku and flash card al furqan kat ikhlas..sofia sekolah...moga saya akn terus konsisten mengajar ank2 mengaji sehinggala merekaboleh menghafal al quran insyaAllah....moga usaha kita sama2 diberkati olehNya..amin...

Saturday, 27 April 2013

P1 di rumah...yahoooo

Salam....

Meroyan sekejap mlm ni...melayan wifi di rumah...dengan ank2 mabuk melayan internet yg laju..al maklumla, sebelum ni pakai broadband je..lembap mcm kura2.. Tp yg lembab tu la yg saya duk pakai dekat 4 tahun lebih tau...sedih plak bila hasben dah terminate line broadband tu semalam....syg broadband tu coz broadband hadiah dari hasben sempena saya lahirkan puteri sulung kami...4 tahun lepas, broadband bukan boleh dpt ngan harga yg murah mcm sekarang tau...time pregnantkan sofia harga broadband mencecah rm500.. Mcm tak percaya selepas 5 or 4 tahun harga jatuh merudum and bergolek2 gitu..dapat free pun ada kan..time hasben beli tu pun, harga dah jatuh ckit rasanya..dlm rm 300 gitu la...bukak and tengok je broadband, rasa dah tak ingat dah yg diri tu operate....rasa nak ckp yeye sambil melompat2... Hihihi..nak bagitau betapa sukanya dapat broadband...lepas tu....byk jugak la kene sumpah seranah sbb lembab yg amat...sib baik ada ipad, terasa laju ckit layan internet berbanding pakai melalui laptop...apapun itu semua tinggal kenangan...sekarang KITA TUKAR...cewah....



Pakej sekali ngan telefon...bulan ni je pakai telefon ni..nanti  p terminate ler...line tel kene byr rm20/month.. Bulan ni ada free call utk 200 min so guna la kan...org dah bagi...kebas je la..huhu





KENAPA AMBIK P1?



Sebab ada ni....




Apa ek nama dia? Broadband on the go ke apa ntah...4G...kecik je pun..boleh letak dlm poket or handbag..so nak bwk p mana2 pun no hal...boleh wifi ngan ipad and hs....tu yg teruja nak ambik pakej P1 yg ni..wifi di mana2 k...bukan boleh online ngan ipad je tp ngan hs jugak...WIFI yg penting...kalau pakai strymex susah jugak sbb nanti ipad tak dpt nak guna bila p jln2.. Yg ni senang...tp p1 ni kawasan bandar ok la line dia..saya check area kg saya di kuala terengganu pun masih ok..tp kg suami di rantau pjg tak ada lg line p1 ni..huhu..setakat area kl and selangor usah bimbang..mmg laju jugak la...puas hati....broadband on the go ni tak payah cucuk kat mana2 laptop tau..jut bwk and letak je dlm poket or handbag..syokkan...

Utk modem yg kat rumah plak, seeloknya letak berhampiran ngan tingkap..so saya mcm biasa la kan, mesti nk kene pk macam mana nak kasi nampak kemas and tempat yg sesuai nk letak modem ni...modem pun nak deko2 ke?? Mestilakan...tak cantik nanti tak sedap plak mata memandang...huhu...last2 decide letak kat sofa mcm gambar kat bwh ni..



Friday, 26 April 2013

Bayaran balik bisp...SEDIH

Salam...

Wah...hari ni mesti org kerja gomen syok kan...GAJI seh....saya plak jadi tak syok sgt coz gaji bulan ni dah berkurang dekat rm600 tau...terasa oiiii... Rm600 dah boleh byr yuran sekolah sofia, bayar pengasuh and byr bil telefon tau...PENGSAN nak korek duit utk cover budjet bulan ni..dengan nak balik kampung mengundi lagi.....tak payah balik mengundi? Ishh...no no...wajib balik mengundi wei..kami tak balik, hilang dua undi....hikhik..semangat kan...

Bisp tu ialah elaun mengajar sains dan math dlm bahasa inggeris...sekarang kan subjek math and scince dah nak tukar pada bahasa melayu...so bisp ni hanya layak utk cikgu yg mmg ajar science and math menggunakan bahasa inggeris sepenuhnya shj...kalau setakat mengajar dwi bahasa mmg tak layak dpt bisp..so kene bayar balik utk tahun semasa...jadi elaun bisp yg dari bulan satu smp la bulan mac kene byr sedebuk melalui gaji bulan ni tau...dengan bulan ni tak dpt bisp...so sedih giler tengok gaji bulan ni...kene limit kan shopping ler..projek2 deko kene stop sementara..baru plan nak beli cat utk wall makeover master bedroom and bilik tetamu...puasa ler dulu...tp ok jugak potongan ni...nak buat apa ambik bayaran kalau bukan hak kita kan...tak amanah plak jadinya nanti...apapun, mengajar sains guna bahasa melayu lagi puas tau..lepas explain kat budak terasa lapang and lega sbb segala ilmu dah diceritakan dengan terperinci..kalau dlm bi, terhad sikit sbb nak kene susun ayat dulu...last2 campur jugak b.melayu...ambik kau..baru puas explain...rasa objektif tercapai..hahaha..org fasih english la katakan...huhuhu....

Duk asyik ulang2 nak berjimat bulan ni kat hasben, tp pagi2 dah ajak hasben p breakfast kat kfc..hahaha...past tu p metro point plak....saje je ajak mkn kfc..tujuan utama nak p tengok tapak jualan mainan budak2 dlm metro point tu..minggu lepas dah p ngan geng2 sekolah, tp pulus tgh kering...sempat rembat sayap fairy je kat sofia hari tu....si kakak ni dah berangan nak jadi fairy...dia panggil fairy ni princess rama2.. Huhu...dpt je..suka bukan main...nah saya tempek gambar sofia jadi princess rama2.. Cute kan nama princess rama..hehe...Cik kak ni yg reka sendiri nama tu...bila kita sebut fairy mesti marah..lantak la kakak..panggil la apa yg kakak suka selagi panggilan tu masih baik bunyinyer..

" tak pe mama, yaya tak terbang pun" ayat sofia lepas pakai sayap tu..sabar je la...huhu



Sambung kisah hari ni plak... Duk mencari2 gak la mainan budak berdua ni..mcm biasa, saya mesti nak pilih mainan yg ala2 education game la kan...tujuan utama nak carikan ikhlas mainan blok kayu berbentuk kiub yg saiznya agak sederhana besar..nak ajar dia menyusun blok tanpa buat sebarang jatuhan..tp tak ada la plak..hari tu mcm ada..ke salah tengok ek??..keciwa..terus pk nak suruh ikhlas susun tin susu pekat la tinggi2 gantikan blok kayu ni..boleh apa kan...kreatif gak tu..tapi kalau jatuh atas kaki alamatnya biru la kaki ank mama ni...utk kakak plak saya and hasben nak carikan mainan puzzle yg material kayu...kalau beli yg material kertas mesti habis dijahanamkan oleh si ikhlas...dia buat rendam dlm air masak...sabar je la kan..habis lembik kertas puzzle kakak...

At last..apa yg kami ambik?..utk ikhlas.....




Ntah apa nama mainan ni..rm7.90 utk 3 ketul tu..murahkan..memang cari yg murah..sbb katakan nak jimat tadi..hahah..saya ingat si ikhlas ni terer la main benda alah ni...tapi tak terer rupanya..mainan ni perlu kelembutan jari tau...jenuh saya memgajar tadi...kakak pun ajar adik dia...tp si ikhlas ni paham2 je la...buat muka tak tahu je..ikut sekejap..lepas tu dia p tarik, lempar and paling best buat pukul kakak dia....GERAMMMMMMM.....putus asa?? No..tak akan putus asa..esok ajar lagi...

Utk kakak? Kelakar giler.. kami laki bini p beli puzzle yg material kertas jugak...paling best puzzle tu ada 300pcs...kecik nak mampos...mana la pandai budak ni buat..dengan tapaknya tak ada ...haha...sbb rm4.90 punya pasal..last2 laki bini duk gelak...huhu..tak pe la kakak..mama beli puzzle kayu kat toy ur us nanti ye..kat situ je mama nampak ada puzzle tu...tapi kakak cool je dpt puzzle yg ntah apa2 mama and abah belikan...hahaha...




Wednesday, 24 April 2013

Bermain sambil belajar

Salam...

Ni cerita hujung minggu baru ni...just nak letak video je...kitaorg tak p mana2 pun weekend lepas...sebab pertama, hari sabtu saya dan suami kerja...so lepak rumah je la...hari ahad plak suami masuk kerja mlm so kami tak decide nak p mana2 sbb risau terkejar2.. Lagipun sekarang dah ada playroom kan...kalau anak2 boring kat bwh, angkut je bwk naik atas..

Hari sabtu, saya sempat la rakam video kat bwh ni..sambil2 rest, ambil kesempatan main ngan ank2.. Sambil2 main selitkan akademik sikit2... Yg suka video ni ialah part ikhlas mencari peluang kacau kakak..ada je idea budak kecik ni tau...suka sgt kacau kakak..kakak plak byk mengalah...pernah si ikhlas ni pukul kakak dia dengan tukul mainan, baldi kecil and paling dasyat lempang kakak dia tengah sembahyang..naik hantu jugak la saya... Kalau kita marah, dia buat tak tahu je and anggap macam tak ada kesalahan yg dia buat..korang marah la mcm mana pun..buat suara besar pun tak heran punya...last2, saya guna kaedah bercakap dengan kembut..walaupun dia still tak memahami...biarla dia baru setahun 5 bulan pun...biarla dia tak faham erti kesalahan lagi..saya tetap tak putus asa bercakap tentang kesalahan dia....dengan harapan, dia akan faham lepas ni..dan saya amat yakin yg dia akan faham..cuma bagi masa...insyaAllah...dulu sofia pun mcm ni, tapi sekarang dia yg ajar adik, sofia yg lasak and ganas dulunya, amat2 sayang and bertolak ansur dengan adik...nasihat yg saya bg kat dia, dia boleh ckp balik kat adik...Seronok bila dengar..ye....pendekatan secara nasihat, berckp dgn lembut, pelukkan dan kasih sayang amat terkesan dlm hati anak2 kecil ni....tp saya ni kadang2 hilang sabar jugak...ada masa naik jugak suara and tgn ni..saya pun bukan jenis yg lemah lembut sgt.....so ada masanya merasa jugak la cubitan manja mama diaorg ni...hihi..






Video ke 2 plak....ni saya ambil time ank2 duduk dlm playroom merangkap bilik ikhlas....saya tinggakan 2 beradik ni sekejap utk mandi...bilik sebelah je pun...boleh dengar suara budak berdua ni dari toilet saya tu..playroom ni amat berguna time2 hasben tak ada..ye la, tak kan saya nak angkut masuk toilet dua2...letak je kat playroom, mmg tak ke mana la diaorg..pelik jugak sebenarnya..mainan sama je tp diaorg suka...maybe suasana bilik yg meminkan peranan kot..ikhlas lagi kelaka' masuk bilik je mesti sebut " omelnye" bermaksud comelnya...hehe..tengok2.. Nampak kan dia suka..

Selalunya...time maghrib saya letak diaorg kat playroom....transit sekejap, sebelum masuk bilik kakak utk solat mghrib and mengaji...sambil2 tu, says suruhla sofia baca iqra' dulu.. Dari duduk saja2 kan...si adik tak adanya nak baca iqra'.. Main je la...tp, jgn tak tahu yg sambil2 main dia ikut apa yg kakak dia baca...mula2 saya tak perasan yg dia mengikut bacaan kakak..tengok video ni baru perasan..kesimpulannya, walaupun si ikhlas tak duduk diam time kami solat or time mengaji, tp dia tahu dan faham apa yg kami buat..sbb tu bila mood bermain dia kurang, dia akan ikut kami solat and mengaji dgn baik...setiap kali, saya ckp " ok, ank2 mama, stop main, jom p sembahyang" cepat2 si ikhlas ni berlari p bilik kakak utk ambil sejadah...terus sujud and sebut Allahhuakbar...seronok sgt tengok ank kecil ni berlari utk solat...Subhanallah....dia amat faham arahan saya...alhamdulliah...bila saya hias bilik sofia cantik2 dgn penuh warna warni and jadikan bilik tu bilik solat serta mengaji, anak2 nampak makin minat utk solat berjemaah dan mengaji...sekali lagi yg suasana memainkan peranan... Apapun,saya berdoa agar segalanya dipermudahkan olehNya... Moga saya terus konsisten mendidik dan membesarkan diaorg dengan baik...doa utk ibu2 lain jugak...amin...




Monday, 22 April 2013

wall makeover di bilik ikhlas & susun atur perabot

salam....

hari tu dah janji nak update n3 pasal wall makever bilik ikhlas kan..sorry lewat sikit update..wall makeover bilik ikhlas tak adalah bermodalkan 40sen mcm bilik sofia (klik sini utk wall makeover bilik sofia)..saya dan hasben pilih design garis menegak utk bilik anak bujang kami..simple je....design menegak ni mmg menampakkan ruang sempit jadi luas tau..mmg tak menyesal buat wall makeover...

bercerita pasal kos...utk bilik ikhlas, saya tak perlu nak gigih2 buat stencil mcm bilik sofia...just guna tape kertas utk buat line..hasben beli 2 tape kertas..tak cukup pun..kalau nak selamat beli lebih pun takpe...last2 recycle yg dah guna utk letak pada line paling last..tape tu rm 2.90 satu..so 2 jadi rm5.80..cat plak,hasben beli yg 1 liter punya...sama kaler ngan dinding selain feature wall dlm bilik ni...boleh la touch up dinding yg pemaju repair hari tu..nampak jalur putih lepas repair..tu yang kene cat balik..cat yg lebih, kami guna buat wall makeover ni...cat ni harganya dalam rm32 ..so modal rm 37.80....still lagi murah dan mampu dibuat sendiri kan...

actually, saya tak sempat nak ambil gambar time hasben letakkan tape kertas pada dinding tu..kalut nak layan anak2...dah malam time tu..hasben je gigih nak sudahkan jugak...nak buatnya senang je, tape kertas tu, korang letak la sepanjang dari dinding paling atas sampai la ke dinding paling bwh...ukur la jarak korang nak cat tu lebar mana...past tu letak lagi tape mcm tadi...tapi kene hati2 gak la..risau senget tape tu..nantkan senget la nampak garisan...ni pun ada la jugak senget tp tak ketara sgt la kan..so..seterusnya korang ulang2 je la mengikut berapa byk garisan yg korang nak buat....lepas siap cat, korang tarik tape kertas tu perlahan lahan...insyaAllah menjadi...selamat mencuba..

kat bwh ni, saya letak gambar bilik ikhlas and susun atur perabot..simple2 je..modal ciput katakan..tak ada nya nak beli perabot bagai..perabot ni mmg dari rumah sewa kitaorg dulu...

dah siap dah wall makeover...seronok bukan main si ikhlas and sofia....

 cerita pasal susun atur plak..

bilik ni tak adalah besar sgt....so saya just letak katil bujang ,almari dan rak penyidai..di dinding feature wall plak, saya  letak jam and para buku yang bersaiz agak kecil....selain tu saya tampal teaching aids abc, 123 dan huruf2 jawi...jgn tak tahu yang ank2 suka tau..rajin diaorg baca setiap kali masuk bilik ni..ditambah lagi dgn brg2 mainan yg saya letak dlm kotak kaler coklat ala2 kerusi tu..bila masuk bilik je, terus ank2 bukak and sepahkan semua mainan..hehehe...langsir plak saya pilih kaler biru..ala2 sedondon ngan cadar....langsir dari rumah sewa lama gak ni..
lagi.....
ni pandangan dari kaki katil...pintu toilet....tu nampak tak signboard toilet lelaki..hahaha...jumpa kat pasaraya billion hari tu..terus rembat..letak dlm bilik sofia sekali tp bilik sofia gambar perempuan la kan..padahal share bilik air...dinding sebelah tu, saya letak cermin...ingat nak beli para satu lagi letak kat sebelah cermin tu..senang nak letak brg2 mcm jam tgn, wallet or brg2 makeup kalau ada tetamu guna bilik ni..tapi masih mencari para yg sesuai and kene ngan saiz..kalau terlampau besar risau menyempitkan laluan nanti..

last sekali...

ni pandangan dari tandas.....almari pakaian yg agak besar and rak penyidai...tp still ok la..ada ruang dinding yg kosong kat area rak penyidai tu kan..ingat nak tampal ayat2 suci al quran...maybe nak beli dari kuffi store..hari tu ada ternampak kat kedai dia ayat2 alquran and doa2 dlm frame yg kecil...mmg cantik kalau letak dlm bilik...lupa nakcerita pasal mat 123 tu..saya beli dari sofia kecil lagi..sekarang boleh guna utk bilik si ikhlas plak....tahan jugak la...tapi ikhlas suka ceraikan setiap kali masuk bilik ni..sabar je la kan..hehehe..
tu jela deko2 buat masa ni.....plan mmg byk tapi pulusnya tak berapa nak byk....sekarang jadi playroom ank2 je bilik ni....apapun diaorg amat2 suka main kat sini..puas hati deko utk diaorg tau..hehehe...

Friday, 19 April 2013

Panasnya sekarang..

Salam...

Cuaca sekarang panas giler kan....24 jam rasa berpeluh je badan...baru lepas mandi dah rasa berpeluh..tak selesa betul..kalau tidur malam lagi la....tak lena tidur kalau panas sgt...pasang kipas max speed pun still panas lagi..ikhlas siap bgn tunjuk nak turun tingkat bawah....duk bwh terus lena tidur...kalau la boleh alih aircond dari ruang tamu bwk masuk bilik kan best....ni terasa nak pasang aircond dalam bilik plak..dulu tak terfikir nak pasang dlm bilik sbb risau asma sofia..so letak kat ruang tamu je la dulu..tp dengan cuaca sekarang ni terasa gatal je nak pasang aircond dlm bilik plak....wiring aircond mmg dah tersedia ...semua ni pemaju yg buat....tinggal nak aircond je...ish..nak kene membodek en hasben ni....tak lena tidur boleh ganggu rutin harian tau..hikhik...


Thursday, 18 April 2013

Wall makeover dengan hanya 40sen sahaja

Salam...

Bercerita pasal kos membuat wall makeover di bilik sofia and ikhlas...bermula dari bilik sofia dulu..utk pengetahuan korang semua, modal wall makeover bilik sofia just 40 sen shj....percaya tak? Kalau korang tak percaya mmg tetap kene percaya...kalau tipu dosa...Allah marah tau..ciplak ayat sofia...hihi..40sen dikeuarkan sbb nak beli plastik utk buat stencil design bulat2 tu...plastik yg saya guna ialah plastik yg biasa student2 guna buat cover buku skrap...saya lukis bulatan pada plastik and gunting plastik tu...gigih jugak la mencari idea and belajar mengecat stencil dlm youtube sebelum memulakan projek wall makeover ni...semangat punya pasal..

Mesti korang tertanya tanya? Cat tak beli ke? Tak kan modal 40 sen je? Actually, feature wall mmg dah siap bercat asalnya..so lagila memudahkan kerja saya kan...baru2 pindah rumah dulu, mmg dah kerah adik2 ipar mengecat rumah kitaorg....disebabkan nak jimat time tu, feature wall di bilik sofia, ikhlas and bilik tetamu adalah sama warna...hahaha.....time tu duk sarat mengandung ikhlas..serabut dengan renovation rumah lagi...warna cat ni main hentam je pilih..sib baik bilik saya tak buat cat sama kaler...

So, utk warna polkadot di wall bilik sofia, saya dan suami dah cat guna 4 warna...putih, light purple, dark puple and hijau..semua ni adalah cat2 lebih time baru2 masuk rumah dulu..hasben simpan...saya apa lagi kan....lompat bintang la coz tak payah nk keluarkan pulus beli cat bagai...kalau tak mesti nak kene kuarkan 30 hinggit lebih utk satu tin cat yg 1 liter...bygkan 4 warna..dah main ratus2 utk bel cat sahaja..dah la tak boleh beli cat kurang dari 1 liter..hihihi.....lain kali ada lebihan cat jgn nak gatal tgn p buang tau..simpan...manala tahu ada kegunaan lain nanti..

Sesi pertama, saya cat sorang2 je bilik sofia ni..hasben mcm budjet makeover saya ni tak menjadi...dah la stencil guna modal 40sen je...apapun saya tetap gigih...saya just mintak dia tengok anak2 je...saya mulakan dengan warna putih..



Main hentam je ni..stencil bulat yg saya buat ada tertampal kat dinding paling bwh tu...
.just cat dlm bulatan tu je la..


Lepas tengok menjadi, hasben terus bersemangat..saya nampak la...dlm hati dia tak tahu la....tp amat gigih hasben mengecat tau....tq bang...and tq for air milo yg abg buat awal2 sesi sayang mengecat tu..hihi...lepas tu turn saya plak gigih buat air kat pengecat yg sorang ni..




Warna ke 2..hijau..




Warna ke 3 ialah light purple....warna ni nampak tak jauh beza dengan warna putih kan...dlm gambar je la..tp bila tengok real ada perbezaan kaler...




Last ialah durk purple....

Dan hasilnya...





Ikhlas ckp yg saya amat berpuas hati....boleh la kan..modal 40sen je pun..hihi...nak cerita wall makeover bilik ikhlas ni, tp mcm dah tak sempat..nak kene bersiap p kerja...hari ni meeting...so kene sampai awal....esok kita sambung cerita di bilik ikhlas plak...tp kali ni modal tak adala 40 sen..hihi....ok..sambung esok insyaAllah...

Wednesday, 17 April 2013

Monday, 15 April 2013

Wall makeover bilik anak

Salam....

Letih betul hari ni..malas rasanya nk bgn pagi...gigih sgt semlm buat wall makeover bilik ank2... Pukul 2 lebih baru tdo...kemas bagai..tu pun ada lagi yg tak siap kemas...tunggu hujung minggu ni la plak sambung...sofia and ikhlas suka sgt ngan bilik masing2...tak siap sepenuhnya lagi sesi deko bilik anak2 ni..nant saya cerita di n3 lain pasal kos, susun atur perabot, stensil and hiasan2 bilik..hari ni just upload gambar yg setakat semalam je...

Bermula ngan bilik sofia...saya dan suami pilih nak buat design polkadot...dapat idea dari bilik tetamu blogger nadia....gigih saya cari idea nak buat stencil...cat plak guna cat2 lebih time baru2 cat rumah dulu...eh..nanti saya ceita kat n3 lain la..layan gambar dulu...



Polkadot di bilik sofia....



Masih kosong bilik anak dara ni...perlukan katil and aircond....almari pakaian and meja study dah ada...buat masa ni jadikan bilik ni bilik solat dan mengaji anak2 dulu...

Bilik ikhlas plak saya dan suami memilih wall makeover yang simple...just buat line menegak...serius nampak luas bilik ikhlas lepas wall makeover ni....


Line menegak di bilik ikhlas




Bilik ikhlas ni sejuk...tak ada aircond pun tak apa...perabot semua dah complete...just jadi bilik mainan anak2 je skarang..yg penting, bila naik atas mesti nak masuk bilik ni...maybe penambahan pada ayat2 suci al quran di dinding yg kosong insyaAllah..





Utk ank2 mana...ni je yg mama mampu buat utk masa skarang ni...moga anak2 mama seronok and suka dengan bilik masing2.. Hajat mama hanya nak jadikan rumah kita syurga utk mama, abah dan anak2 mama...mama nak anak2 mama selesa...anak2 mama boleh rasa yg berada di rumah lg seronok dr di luar, di rumah boleh buat pelbagai aktiviti, di rumah tempat belajar yg best dan dari syurga ini mama nak kita sama2 mencari redha Ilahi dan mencari syurgaNya pula...amin...

Saturday, 13 April 2013

Cerianya pagi mama dan abah

Salam....

Bersiaran dari sekolah di hari sabtu....jaga budak2 KRS... Pengorbanan masa betul...pagi sampai tengah hari di sini....sepatutnya hari minggu bersama anak2 kan...kene didik hati ikhlas dlm buat sesuatu....rindunya kat anak mama manja ni..duk tengok budak2 kawad, teringat ank2 dirumah..terus tengok video sarapan pagi semlm..pagi ni sarapan ngan abah ye...kejap lagi mama balik..jom lyn video...


Thursday, 11 April 2013

Latih anak seronok ke sekolah...

Salam..

Terasa diri tak layak utk bercerita pasal pembesaran anak2 ni...pengetahuan dalam pendidikan anak2 pun ciput sgt2...bukan senang nak membesar dan mendidik anak2 ...kita sebagai ibu bapa perlu konsisten mencari dan menimba ilmu keibubapaan ...belajar hanya dari teori sahaja tak cukup sebenarnya...tambah2 cabaran mendidik dan membesarkan ank zaman sekarang...

Saya terpanggil utk menulis n3 ni lepas mendengar luahan hati kwn rapat saya di tempat kerja...kak su bgtahu yg cikgu sekolah ilham panggil dia utk berbincang pasal ilham di sekolah...kata cikgu, ilham tak fokus dalam kelas, dia nampak mengantuk, bila suruh tidur tak tidur, bila cikgu mengajar dia tak dpt bagi perhatian...cikgu tu risau kot2 ilham rugi ke sekolah kalau tak dpt apa2 bila balik...

Terkejut saya dengar cerita kak su...saya kenal ilham ni sejak dia baby lagi...dia budak yg pandai, minat belajar, petah bercakap and rajin...kalau ajar dia sesuatu benda yg baru, dia amat terang hati utk faham..saya dan suami kagum dengan kebolehan ilham..tambah2 ummi dan baba dia amat pandai mendidik anak..didikan yg lembut tapi tegas...bayangkan dari yg positif terus jadi negatif selepas p sekolah...saya pun jadi risau bila dengar perubahan ilham..lagipun ilham saya dah anggap seperti anak saya..dia pun panggil saya mama...terasa juga tempias bila dengar perubahan dia...

Mana silap ye....cikgu yg mengajar ke? Kawan2 ke? Suasana sekolah ke? Ibubapa ke? Semua nak kene diambil kira...kak su ada bertanya pasal sofia di sekolah...terus terang saya bgtahu yg saya teramat bersyukur dengan perubahan sofia selepas ke sekolah..dia suka sekolah, dia syg teacher and kawan2, dia minat belajar, akademik semakin baik, non academic pun ok, sahsiah nampak perubahan..setiap hari bagitahu sekolah tu seronok..sofia dulu dan sekarang sgt berbeza...actually, saya sekolahkan sofia di usia 4 tahun bukan nak fokuskan pada akademik sgt..saya cuma nak dia tahu, apa itu sekolah, siapa teacher, bagaimana nak berkawan and yg penting dia tahu sekolah tu seronok..sambil2 berseronok dia boleh belajar..bayangkan betapa bestnya belajar sambil berseronok dan bermain dengan penuh aktiviti...tambah2 saya ni bekerja..spend time bersama ank teramat terrhad..so saya dan suami hantar sofia ke sekolah ...sekolah pun lebih kurang 3 jam je sehari.... Sekurang2nya, sekolah dpt membantu mengembangkan jasmani, emosi, rohani dan intelek..benda paling penting jgn beri tekanan pada ank2.. Kita cuma guide je..kukuhkan apa yg lemah..percaya yg setiap ank punya kebolehan yg berbeza..sabar dan doa...saya juga percaya pada kuasa doa.. Tambah2 doa ibu....

Kembali pada kisah ilham tadi....saya teramat faham kerisauan kak su..saya juga seorg ibu..mengharapkan yg terbaik dari ank2 dan nak bagi yg terbaik utk ank2..saya just bagitahu kaksu beberapa perkara yg saya buat dekat sofia...manalah tahu boleh membantu...kalau tak banyak, sikit pun jadilah kan..saya pun bukan pandai...masih belajar dan terus belajar...hidup ni dah macam eksperimen sains..buat hipotesis dan uji sendiri...

1) kak su kata ilham tdo lewat mlm2.. Kadang2 pukul 1 baru tidur..maybe sbb tu cikgu dia kata ilham nampak mengantuk..saya suruh kak su tidurkan ilham awal sikit...paling lewat saya tidurkan sofia ialah pukul 11 mlm...saya dah buat observation..kalau dia tidur lebih dari pukul 12, dia akan liat bgn pagi..bila kejutkan mula nak menangis...tak boleh salahkan dia jugak...budak2 mmg perlu waktu tidur yg cukup kan..bila kita paksa dia bgn awal semestinya boleh merubah mood dia ke sekolah..tp bila tidur dia cukup, kejut sekali pun dah bgn..buat ayat2 pujian and peluk cium sikit..mesti dengan semangat dia bgn..saya selalu buat mcm tu..ni pun saya belajar dari bacaan jugak..alhamdullilah menjadi...

2) saya tanya kak su lagi..ilham breakfast tak sebelum p sekolah? Kak su kata ikut mood dia..ye saya faham..budak2 mmg mcm tu..susah nak breakfast..tambah2 menu yg bukan kegemaran dia..saya suruh kak su bagi jugak ilham breakfast walaupun hanya minum secawan susu..saya tak pernah miss bagi sofia breakfast.. Bagi saya breakfast adalah benda wajib...Kat sekolah budak2 ni ada pelbagai aktiviti..so mereka perlu energy..kalau perut kosong, badan tak bermaya, fokus jadi kurang...usahkan budak..kita org tua ni pun mcm tu kan...bila perut duk berbunyi, nak buat kerja pun tak senang..sofia breakfast senang je..saya bg je menu kegemaran dia..kueh tiaw goreng, mee goreng and bihun goreng..duk ulang yg tu je la.kadang2 biskut and roti pun dah cukup..susu wajib minum..kalau dia tak habis minum susu, saya pujuk sampai dia habis minum...kismis, air zam2 and kurma pun saya bagi..tp yg ni tak adala maintain setiap hari sbb kadang2 kehabisan stok..hehe..saya tak kisah dia lewat sikit pun kesekolah..yg penting saya nampak dia aktif lepas breakfast, baru senang hati hantar dia p sekolah..

3) saya suruh kak su sediakan ruang study utk ilham...hias bagi menarik sikit..just letak meja and kerusi...tambahkan sikit mainan atas meja dia biar nampak menarik..budak2 kan suka benda2 mainan2 ni...manalah tahu boleh bantu dia utk semangat buat homework dekat rumah..suasana yg menarik pun memainkan peranan utk menarik minat budak2.. Saya cadangkan yg ni sbb kak su ckp ilham agak malas nak buat homework...saya berharap sgt ilham suka buat homework lepas ni..saya dah try buat dekat sofia, alhamdullilah menjadi...tp si ikhlas la plak suka mengacau..hikhik.. Apapun contoh yg baik utk adik tau..bila kakak duduk ruang study, adik pun mengikut.,nak belajar sama...positif apa...

4) last saya suruh kak su slow talk ngan ilham..bagi dia masa bercerita mengenai sekolah..saya suruh kak su jadikan rutin utk bertanya beberapa soalan ni: antara soalan yg saya selalu tanya lepas sofia balik dari sekolah ialah: sofia seronok tak sekolah? Teacher baik tak? Teacher ada pukul yaya tak? Kawan ada kacau and pukul yaya tak? Apa yaya belajar kat sekolah? Tp jgn la tanya bertubi2.. Sbb dia tak akan bgtau semua sekali dlm satu masa..contohnya time dlm kereta lepas ambik dia, try tanya satu soalan dulu...balikdari rumah pengasuh tanya lagi 2 soalan..mlm sebelum tidur tanya lagi...tp dlm satu hari saya tak pernah miss tanya sofia tau..saya tahu budak2 tak pandai menipu..apa yg dia cerita adalah betul....kalau tak tanya, risau dia pendam dan lama2 dia tak nak bercerita sbb dia rasa tak ada org nak menjadi pendengar setia..

Nak dijadikan cerita...kak su serta merta buat perubahan yg macam saya suruh tu...alhamdullilah feedback ilham amat baik...si budak bijak ni siap boleh buat ayat macam ni kat ummi dia " ummi..ilham dah boleh fokus dalam kelas".. Hehehe...pandaikan si ilham ni..kak su kata petua noora menjadi...malu noora kak su...petua ntah apa2 je.just share dengan kak su sbb kesian dekat ilham...noora pun masih ber eksperimen lagi..apa la sgt dengan petua2 ciput tu..

Apapun, saya just share sbb manalah tahu boleh bantu ibu2 yg lain..saya lagi suka mengubah dan mencari kesalahan saya dulu sebelum menunding jari menyalahkan pihak lain if anak saya tak seronok di sekolah..tp kalau la semua perkara positif kita dah buat tp ank tetap tak seronok ke sekolah, maybe kita kene check jugak cara pengajaran guru2, kwn2 and suasana sekolah..mesti ada sebab kenapa ank kita tak seronok di sekolah..tambah2 dlm kes ilham ni..budak yg bijak dan aktif tp tiba2 tak fokus dalam kelas..sayapun suruh kak su korek2 rahsia pasal guru2, kwn2 dan suasana sekolah dari ilham..hasil slow talk, ilham ada bgtahu yg cikgu dia pernah pukul dia sbb dia main dlm kelas..terkejut jugak kak su..saya pun sama terkejut..bg saya,pukul budak sebesar 5 tahun bukan cara yg baik utk mendidik...biasa budak2 ni terlalu hormat pada cikgu dia...kalau cikgu suruh, dia mudah mendengar kata..so pukul bukan jalan penyelesaian utk mengajar budak2 kecik ni.. Ni pendapat saya je la...tp saya dan kak su beranggapan yg cikgu tu hanya pukul main2 supaya nak bagi pengajaran pada ilham..apapun yg berlaku, just wait and see...

Mama percaya ilham suka sekolah..mama doakan ilham terus fokus kat sekolah...ilham doakan utk sofia sekali ye...mama sayang ilham..mama sayang sofia...moga ank2 mama jadi ank2 yg berjaya dunia dan akhirat..amin...

Selamat Hari Lahir ke 60 Ku

Salam....

Mesti korang tertanya tanya...."ku?" siapa plak la ku ni kan.....ku adalah panggilan saya pada ayah yg paling saya sayang di dunia ni....special kan panggilan tu.....time saya kecil2 dulu, saya pelik jugak kenapa saya je yang panggi ayah saya ngan panggilan ku..dengar org lain mesti panggil abah, ayah, papa, daddy and macam2 la...saya plak ku...ish mcm panggil kawan.. Hehe..actually ku saya cerita yg panggilan ni adalah panggilan keturunan gitu...ku saya panggil atuk saya pun ku jugak...jgn pening hah...hehehehe..apapun saya seronok and suka sgt dengan panggilan tu....terasa special sgt....tp ank2 saya tak ada la panggil abah dia ku coz abh dia tak ada tunku or tengku ni....nanti bila sofia besar agak jenuh jugak saya nak menjawab soalan cepumas sofia..mesti dia tanya " kenapa ku?" hari tu pun dia pernah tanya kenapa nama dia tak ada tunku and kenapa nama ank abg saya merangkap sepupu dia ada tunku....menangis juga dia bila saya kata tak boleh sama ngan zarra...dia kata " yaya nak jugak" saya geram jugak mula2 and buntu nak explain..menyesal pun ada sbb p sebut nama penuh zarra...mesti la si sofia ni nak sama sbb nama mama dia pun ada tunku kat depan...saya ni mencari idea and jwb mcm ni.." yaya anak mama and abah...kalau anak mama and abah nama yaya kene jadi nur ' ain sofia.. Kalau yaya nak ada tunku yaya kene jadi anak ayah long..tak boleh jadi anak mama and abah" explain ngan berhemah and sopan gitu..alhamdulliah dia jwb " tak nak la..yaya ank mama, tak nak la sama ngan zarra".. Hehehe..berhasil...tapi agak take time jugak si sofia ni nak jwb tak nak tu...apapun dia dah belajar utk memahami..itu yg penting....

Apa la yg duk melalut cerita benda lain ni....pergi pada tujuan sebenar..hari ni 11 april 2013 merupakan hari lahir ku saya yang ke 60..kak ngah satu family nak ucap selamat hari lahir, moga panjang umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg baikdan diberi kebahagian dunia dan akhirat...sofia and ikhlas sayang tokki...terima kasih kerana menjadi ku yg amat baik dan tokki yg amat penyayang....

Wednesday, 10 April 2013

Sama tapi harga berbeza

Salam....

Ni cerita weekend baru2 ni....tp baru ada peluang nak cerita....biasala...org busy la katakan....busy la sgt kan...

Sabtu lepas jln2 p alamanda...dah lama tak p sana...bwk ank2 jln2... Kebetulan adik yg belajar kat um pun ada dtg..so angkut la dia sekali...tak ada shopping moping pun...pulus kene dijimat jimatkan sekarang....almaklumla..duit ni kan macam air...so kene jaga2 risau bocor mana2 tak pasal2 merana menanggung bil bulan2....

Nak dijadikan cerita, kami anak beranak masuk la toy ur us kat alamanda ni..actually mak budak yg suka sgt masuk sini...anak2 cool je...masuk ke..tak masuk ke..ada diaorg kisah...hihi...tapi bila masuk, agak gila jugak la diaorg tengok mainan...si sofia mcm biasa meroyan tengok princess, barbie and yg seangkatan dengan nya...si ikhlas plak, semua la meroyan...tengok apa sahaja...tp yg bagusnya, diaorg tak akan mengamuk kalau saya tak belikan apa2 pun bila keluar dr kedai ni..hehehe..sofia adala cakap. " mama..yaya nak ni..mama, cantik ni"...saya just ckp, " eh..kan dah ada kat rumah, dtg sini nak beli pensil warna and princess rama2(fairy) kan, kalau sofia dpt no 1 time exam baru mama beli princess rama2 kat sini".. Dia apa lagi melompat la dengar, past tu ckp ok...hahhh..senang tak?..hikhik....ikhlas biasa2 je..beli tak apa, tak beli pun tak ada kesahnya..yg penting abah ada..hikhik...manja sgt ngan abah dia...

Time pusing2 dalam toy ur us ni, kami laki bini, adalah terbekenan kat satu kerusi ni..cute sgt kau letak kat meja study anak2..kukuh dan tak ringan...kalau ringan mcm kerusi princess sofia, alamat jatuhla selalu...ikhlas la yg selalu jatuh bila guna keusi princess kakak dia tu...dah bekenan, check la plak harga..rm49.90.. Kalau dua dah rm100 kan...fikir2... Pusing2.. Tak ambik pun..bye2 la kerusi..bapak sofia and ikhlas senyap je...maksudnya tak ada peluang nak grab ler...

Nak dijadikan cerita yg seterusnya... Keesokkan hari, hasben saya p la beli brg2 dapur kat billion yg tak jauh dari rumah kitaorg..saya tak ikut coz byk sgt kerja rumah tangga tak settle lagi..pukul 3 nak kene hantar budak KRS p camping kat sg congkak....hasben p shopping sorang2 la..

Tengah2 duk busy ngan ank2 and kerja rumahtangga, hasben saya plak call...ingat ada hal apa..maklumla, sebelum p dah buat senarai penuh brg2 yg nak kene beli kan..tak kan hilang senarai kot...rupa2nya excited tengok kerusi yg sebiji mcm kat toy ur us..harga jauh lebih murah...siap tanya nak ke tak...saya apa lagi, yg mmg dah nak pun kan..." nak la bang..beli dua".. Ambik kau... Hasben pun dah cukup memahami peel isteri dia ni...apapun tq bang coz cuba jugak memenuhi kehendak sayang..hikhik...

Ok..p pada harga...meterial kerusi mmg sama...tp kat billion cuma rm29.90... Rm20 beza... Nasib baik tak beli at toy ur us..kalau terbeli mesti menyesal...hehe....biasa la...bila brg dah masuk kedai yg ada nama,mesti harga up sikit kan....apapun..yg penting ank2 suka... Ambik...saya letak ambar kerusinya....



Oh!!!! Taman mini ku.....

Salam jumaat...

Alhamdulillah, sampai juga hari jumaat....last kerja hari ni...minggu depan cutiiiiiiiii.....cuti atas nama je la...macam2 nak buat dalam cuti seminggu ni...key in markah pbs, marking evident budak yg beratus2 or maybe beribu helai anggarannya, nak kene bina evident plak, tak masuk kene p jaga budak2 buat latihan kawad kat sekolah lagi.....sape kata tugas cikgu senang and time cuti pjg boleh releks2?.. DUSTA BELAKA....huhuhuhu....arh...malas cerita..nant kan dikatakan mengeluh plak...

Pagi tadi, lepas hantar si sofia p sekolah, sempat la intai2 taman mini kami yang sekangkang kera tu...kebiasaannya 2 hari sekali saya siram pokok2 di taman mini ni...cabut2 la rumput2 yg tumbuh di dalam dan di luar pasu...tp minggu ni mmg tak sempat nak cabut2 rumput....just siram je....hari ni masuk kerja lambat sikit so boleh la intai2 kejap...just intai and siram je la...tak cabut pun...nak kene jadikan projek time cuti kot....ntah jln ke tak projek tak tahu la..harap2 ada la kelapangan waktu...plan nak beli kolam and pelbagai plan utk taman mini pun tak jln2 lagi...fuh.......penat...




Tengok la pokok2 yg tumbuh dalam pasu





Rumput sana sini




Terbiar seketika....

Ubahsuai kedudukan sofa dan meja makan

Salam....

Projek besar yang kami buat semlm..ubah kedudukan sofa dan meja mkn....nampak macam lagi luas ruang rumah tp masih janggal dengan kedudukan baru ni...nampak mcm tak cantik tp hasben saya kata ok je... Dia dah malas nak mengalih la tu..pening kepala dia..kejap bini arah letak sini..kejap letak sana....pitam......






yang kat bawah ni plak gambar meja mkn...saya ubah dari kedudukan melintang kepada menegak..






Seterusnya pandangan dari drykitchen




Nampak mcm ok la kan..tp saya rasa cantik kedudukan yg dulu..kalau yg ni best la anak2 nak berlari..tetutama ikhlas nak main kereta..rasanya biar je la kedudukan mcm ni..sekali sekali ubah selera....nant dah boring kembali asal plak..

Dekorasi rumah

Salam....

Hampir 1 tahun 4 bulan kami tinggal di rumah sendiri....Banyak lagi ruang2 di dalam rumah yang belum sempurna deko nya...tp dah duduk rumah sendiri ni slow motion pun tak apa kan..yg penting buat sikit2 lama2 siap jugak...masalah utama adalah budjet and perasaan yang tak pernah puas...bila dah ada yg ini, terasa nak tambah yg ini..ada je yg tak cukup..ish..nafsu betul....korang2 yg follow blog saya ni agaknya dah bosan tengok dekorasi yg sama je....kalau berubah pun sikit bebenor...tp saya nak tempek juga gambar deko ni..sekadar suka2..haha..masih menunggu duit jatuh ke riba utk mulakan projek bilik tetamu, master bedroom, bilik sofia dan garaj kereta...bila la tu agaknya kan..yg dah di deko sikit2 ni pun perlu byk lagi budjet yg kene keluar....akhir2 mimipi je la agaknya..hehe...



RUANG TAMU





RUANG MAKAN





RUANG SANTAI KAMI + RUANG STUDY SOFIA






RUANG TEPI TANGGA






DRY KITCHEN







OUR LEPAK SPACE








WET KITCHEN








FAMILY HALL








BILIK ANAK BUJANG KAMI








TAMAN MINI KAMI







KAMI.. KENE BERLIMA JUGAK NI..BARU BERTAMBAH REZEKI ALLAH...HEHE

checklist deko2 akan dtg:
1)bilik sofia
2) bilik tetamu
3) master bedroom
4)garaj kereta

:).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...