Wednesday, 4 January 2012

Amar Ikhlas....

saje2 nk kongsi citer kelahiran ikhlas ni..time sofia dulu tak ada blog lagi...nk citer balik pun dah ingat2 lupa rentetannyer..huhu....nant kan lari dr kisah sebenar....haha...

29 nov 2011: pukul 6 pg aku rasa perut memulas-mulas.....cepat2 bgn berlari ke tandas..lama giler aku dlm tandas....dekat sejam kot...smpkan lewat solat subuh...mcm org sembelit je aku....cirit birit pun ye gak..tak tahu nk kategori..nk bersalin pun ada gak..huhu...takut gak time tu...

Laki aku mcm biasa bersiap nk p keje..aku plak kejenyer kuar masuk tandas..perut memulas tak berhenti...hahaha....tp dlm hati takut gak kot2 ni tanda nak bersalin..rasa je nak bgtau suami tak payah la p keje hari ni....tp risau plak takut tak bersalin..nant dia nak ambik cuti apa kan.....keje ngan kilang ni bukan leh cuti sesuka hati....aku pun reda la dia p keje walaupun hati rasa tak sedap sgt..memandangkan adik ipar aku ada kat umah terus pk positif..tak pe la dia boleh hantar p hosp kalau sakit....

pukul 10 pagi aku rasa dah lain mcm.....asyik buang air besar smpkan tak ada tenaga langsung.....aku call suami suruh balik..aku nak p klinik..maybe aku dah tersalah mkn ni.....yg peliknyer aku sorang je yg duk membuang...yg lain sihat je....

smp je di klinik doktor kata aku ni keracunan makanan..aku n suami terima je la...balik umah mkn ubat.....thn la ckit tp masih memulas lagi perut..aku tel mak bgtau..mak kata jaga2 la..kot2 ni tanda nk bersalin..aku plak fikir..tak kot...memulas ni tak mcm memulas nak bersalin......keadaan aku ni berlarutan smp ke mlm...disebabkan letih..lepas solat isyak aku terus tdo..bgn2 dah pukul 1..rasa teringat pesan mak..":ngah mkn la nasi..jgn tak mkn..nant kalau sakit nak besalin tak ada tenaga plak..."aku pun turun la ke dapur..mkn la 5-6 sudu nasi goreng yg suami aku belikan......

lepas mkn..aku masuk bilik nak smbg tdo..tp tak dpt lena..tiba2 dtg sakit 5 min sekali..sakit ni betul2 rasa mcm sakit nak bersalinkan sofia dulu...aku tunggu dulu..bgtau suami..rasa sakit ln mcm je..suami aku releks lagi.....dlm pukul 2 lebih.sakit ni makin teruk...terus suruh suami aku bwk p hosp...teringat pesan nurse..kalau tak kuar tanda tapi sakit 5 min sekali kene p hosp....

2.50pg/ 30hb nov 11: bekejar ke wad bersalin.....doktor check jln dah terbuka 5cm...sakit hanya Allah yg tahu.....aku terus diusung ke labour room.....time sakit smp aku terus meneran je..nurse n doktor marah sgt..diaorg kata jgn teran nant time betul2 nak bersalin tak ada tenaga..aku dah tak kira...sakitnya aku yg rasa..aku teran je..haha..smp berpeluh2....nurse yg kesian kat aku dtg dan lap peluh....tgh2 sakit sempat lagi jenguk jam kat dinding....masuk kul 3 pg..jam dah 4.15 aku tak bersalin lagi..doktor kata baru 7cm terbuka... akak yg masuk sama ngan aku dah selamat bersalin..yg kelakarnyer..dia meneran..aku pun meneran gak...hahaha......marah betul nurse kat aku...

dlm pukul 5 lebih sakit tu menjad2....doktor n nurse dah keliling aku..berusaha aku meneran smpkan rasa dah putus asa..ya Allah lambatnyer kuar....teringat pesan mak jgn berhenti zikir n ingat Allah...time tak berdaya tu hanya Allah shj yg terkeluar dr mulut ni...sejam berlalu..doktor pun kata kalau aku tak teran betul2 dia nak operate....aku dgr je operate terus naik semangat meneran...haha....nurse pun dah berejam kata dah nampak kepala baby..sikit je lagi..aku tarik nafas pjg2 teran tak putus n sebut Allahhuakbar...alhamdullilah mcm sekelip mata permata hati keluar n doktor telengkupkan atas perut aku....Allahhuakbar....hilang rasa sakit tu.....senyum lihat ank...selamat aku bersalin tepat jam 6.25pg 30 nov 2011. nurse angkat anak n tanyer sama ada anak lelaki or perempuan......aku pun jwb lelaki sambil menjeling  lihat kaki..tgn..muka... jari kaki n jari tgn anak..alhamdullilah semua sempurna..

Past tu nurse bwk kuar baby...doktor jlnkan tugas kuarkan uri n jahit sikit bhgn kulit katanyer...bebrapa minit kemudian nurse dtg lagi bgtau baby berat 2.9kg..dia nak cucikan baby dulu...nant dia bwk utk aku susukan...aku ni tak berhenti mintak air ngan nurse..terasa dahaga sgt2....kelakar sgt bila ingat time tu..jd muka tak malu plak...minum air milo satu gelas lega rasa..terus ingat kat suami kat luar..ntah tahu ntah tak aku dah bersalin....

sebelum masuk wad nurse bwk aku jumpa suami dulu..rupa2nya tak ada org bgtau suami..kesian suami aku pukul 8pg baru tahu aku dah bersalin..padahal baby dah kuar dari pukul 6 pagi lagi...soalan pertama suami aku..operate ke normal? hahaha....risau dia takut aku kene operate lagi...bila jwb normal tersenyum dia..aku tanyer balik abg dah tengok ank ke? dia jwb tak....alahai mcm mana la pengurusan hosp ni...aku pun bgtau ank lelaki n suruh suami pergi azan kan..tersenyum smp ke pipi suami ku..maybe suka kali ni ada geng futsal dia..hehe..

aku tak lama kat wad..ptg dah boleh keluar...ank n aku tak ada masalah apa2......Alhamdullilah......ptg tu bwk ank baru balik umah baru....Alhamdullilah rezeki Allah.........AMAR IKHLAS SUDAH SELAMT DILAHIRKAN.......

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...