Saturday, 8 December 2012

Resepi nasi air

Atas beberapa permintaan dr rakan2 yg bertanyakan resepi nasi air yg saya buat time besday ikhlas hari tu, so saya letak la kat sini resepinya yer...caranya senang je sebenarnya..ni resepi utk satu keluarga dlm 6 org mkn ye

Utk sup

Bwg merah 2 ulas
Bwg putih 6 or 7 ulas ( saya suka letak byk)
Halia ( seketul yg besar pun tak pe)
Buah pelaga 2 biji
Bunga lawang 1 biji
Kulit kayu manis ( patahkan ckit dah la)
Cengkih ( 1 or 2 biji je)
Rempah bihun sup adabi ( 2 peket)
Ayam yg dipotong kecik2.. Utk bahagian isi biarkan besar2..( daging pun boleh)

Cara2:
-Kisar bwg merah, bwg putih dan halia
- utk menumis, letak dlm3 or 4 sudu besar minyak
-Tumiskan buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis dan bunga lawang
- campukan bhn yg dikisar tadi dan biarkan sampai naik bau
- masukkan air kemudian masukkan ayam yg dipotong tadi
- bila dah mendidih campurkan rempah bihun adabi tadi
-lepas tu letakla garam and bahan perisa


Hah ni rupa supnya bila dah siap..

-Sambil2 tunggu sup masak leh la buat bubur nasi plak..bubur nasi tu buat mcm biasa la kan..tak perlu resepi kot..hehehe...





-Nak mkn dgn mee kuning, kueh tiaw or bihun pun boleh..

Seterusnya lauk pauk dia

-Antaranya meatball and fishball

Rebus dulu sekejap ye..


-Utk sambal kicap...tumbuk cili apil..kemudian tambah je kicap..very the senang..hehhe..

-Past tu siapkan bwg putih goreng..yg ni kene hiris bwg putih kecik2 dan digoreng dengan minyak.minyak tu lebihkan sikit ye...bila dah separuh masak angkat bwg putih tadi bersama minyak goreng tu..

-potong daun sp dan daun bwg

- perisi isi ayam yg di potong besar td

- potong kubis kecil2

- boleh jugak nak goreng paru lembu..lg sedap rebus telur burung puyuh

- bwg goreng

-limau kasturi

Last, campurkan semua and jadilah mcm di bawah ni..hehe


Tu je..senang je kan..selamat mencuba..hikhik

Posted via DraftCraft app

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...