Sunday, 11 December 2011

kehadiran org baru....

Alhamdulillah tanggal 30.11.11....aku selamat melahirkan ank lelaki seberat 2.9kg tepat jam 6.25pg di hospital kajang.....segala debaran dan ketakutan telah hilang...bersyukur pada Nya kerana makbulkan doa aku utk bersalin normal.....rezeki yg tak ternilai hebat..besarnya kekuasaan Allah...;.skarang pantang sudah masuk hari ke 12..semuanya baik dan sihat.....byk lagi nk citer ni...saat sebelum melahirkan.saat melahirkan..sesudah melahirkan tp ikhlas tak tido lagi ni....nant ada masa aku update ye..ni update inform dah bersalin dulu.....bye...bye.....

Wednesday, 2 November 2011

berita baik....

Alhamdullilah........kunci rumah dah dpt pada tanggal 1.11.11......teruja giler masuk rumah...ye la dah hampir 2 tahun kami menanti.......akhirnya ada juga rezeki masuk rumah baru...rezeki anak2 la ni.....hehehe....

Apapun rumah masih under renovation ni.....semlm ada jumpa kantraktor tu....eh silap..bukan kitaorg jumpa..diaorag yg dtg kat rumah kami....hehe...tanyer punya tanyer..runding punya runding..murah juga bt ngan dia ni...rm15k leh pecah dapur ckit....table top wet kitchen 10ft , awning blakang rumah, plaster syiling dari ruang tamu smp dry kitchen, grill,perabot dapur untuk wet n dry kitchen...ok la kan......hari ni husband nak p jumpa dia...harap2 leh la siapdlmmasa3 minggu ni...ye la...bulan 12 dah kene kuar dr umah sewa ni...siap cepat leh pindah brg cepat..aku pun dah tak lama nk bersalin.....

mood seronok masih rasa lagi ni..tp dah kene p keje la......ringkas2 je la...ni pun sebab dah lama tak update blog...nant ada masa nak citer pasal baby plak..ada berita baru gak...hehehe....tunggu.....

Wednesday, 12 October 2011

kisah chiken pox....

RasAnyer dah lama sgt aku tak update blog ni....Banyak sgt hal yang berlaku...Tak tahu dah nak mula dari mana citer ni.....Ringkaskan citer aku nk kongsi kisah sedih aku diserang chiken pox.....

Minggu pertama bekerja selepas raya berjalan dgn seronok...tambah2 minggu tu juga  family aku nak dtg kajang ni sebab nak hantar adik aku yg baru daftar semester baru kat UM...Dalam otak aku mcm2 plan..Nak bt open house kecik2 kat umah ni..nak p open house sana sini..ye la mood raya masih ada kan.....

TAPI..............................




Malang tak berbau rupanya...Hari Khamis yg esoknya family aku nak smp aku mula sakit2 bdn..Sakit pinggang...sakit kepala..ulser dlm mulut yg byk..menyebabkan aku rasa nak demam dan kurang bermaya...Aku cuba bertahan....ye la nak mkn ubat2 ni ingat tengah pregnant...esoknya bdn aku rasa semakin lemah.....panas bdn pun rasa makin meningkat.....Aku bertahan tunggu smp suami aku balik keje utk hantar aku p klinik...nak drive sendiri mmg tak larat....Family aku plak lambat bertolak dari kampung so smp kajang pun semestinya lambat....Aku mmg tak p kerje hari tu.....

Ptg suami ajak aku ke klinik....doktor kata aku sakit pinggang sebab angin dan ulser tu sebab bdn yg panas ni...Dia bagi la ubat demam dan krim utk ulser.....Disebabkan tak tahan dengan sakit2 pinggang aku mkn juga ubat demam yg doktor bagi....Yang peliknya sakit tu tak berkurang sgt...Panas bdn tu sekejap sejuk sekejap plak rasa panas......suami dan mak aku bergilir2 urut pinggang aku ni..mak risau takut2 aku bersalin awal...ye la...sakit pinggang pun merupakan tanda2 nak bersalin gak.....

SABTU.......terasa bdn ok ckit.....siap ajak family aku jln2 sekitar kajang ni.....sekali masuk la dlm kedai KK Home Deko...kedai paberet aku dan mak...sempat lagi tengok brg2 perhiasan....aircond punyala kuat dlm kedai tu.....tiba2 aku dtg sejuk dan sakit pinggang yg teruk...aku cuba tahan tapi dah tak boleh....aku ajak family aku balik umah sebab rasa tak larat sgt..sepanjang malam aku rasa sakit2 blakang  dan seram sejuk......seksanya rasa...hanya tuhan je yang tahu....

APA BERLAKU ESOKNYA????BERKURANG KE???HA.....






AHAD.....bangun tdo je aku tengok muka aku kat cermin..rasa sakit bdn dah berkurang...terkejut bila tengok muka aku penuh dengan merah2 dan ada juga bengkak yang berair....Aku berlari p tanya mak....Terkejut gak kami satu family...Adik pompuan aku kata..ni mcm chiken pox.....Rasa nak luruh jantung aku...bukan fikir diri aku tapi fikir ank kesayangan dalam perut aku ni....mcm2 bermain kat fikiran..semuanya negatif.....Adik pompuan aku ni belajar bhgn perubatan...dia sedapkan hati aku..katanyer biasa kalau kandungan 3 bulan pertama baru bahaya pada baby......tapi dia suruh aku cepat2 p klinik.....

Selesai solat subuh...aku mandi dan bersiap p klinik...waktu tu klinik 24 jam je la yang buka......Nak tunggu klinik2 lain buka  lambat..aku dah tak boleh tunggu...risau dekat ank ni...suami bwk aku ke KPMC.....doktor sahkan aku chiken pox......dia kata kene tahan wad ni...sebab aku pregnant.....kene ambil darah dan dapatkan rawatan di wad.....Hati aku dah mula sayu........bukan sebab aku sakit tapi kenangkan ank dlm kandungan ku....doktor buat surat utk terus ke wad kecemasan hospital  kajang...

DALAM KERETA BERSAMA SUAMI...................................

masuk je dalam kereta air mata aku keluar tanpa henti........mmg negatif je fikiran aku time tu.....suami aku sayu je tangok aku dan suruh aku bersabar..maybe dia pun tak tahu nak kata apa...hati dia pun mest risau juga cuma org lelaki susah nak tunjuk sedih dia kot......dia mcm faham apa yag aku fikirkan.....ayat aku kat suami..."saya tak kisah saya sakit mcm mana pun..saya masih boleh sabar dan bertahan..tp saya tak nak anak saya sakit" sambil teresak2......suami aku senyap seribu bahasa.....

sebelum ke wad aku balik umah dulu...bgtau mak dan bersiap apa yang patut...mak suruh aku mkn dulu..ye la kat wad kecemasan nant lama plak menunggu giliran.....

TIBA LA TURN AKU JUMPA DOKTOR DI WAD KECEMASAN.....

Doktor pun terkejut gak mula2 bila tahu aku kene chiken pox..tanyer dah berapa minggu pregnant? tanya itu ini..ku pun dah lupa......selepas pelbagai soalan aku jawab.....step seterusnya buat ujian darah......2jam ambil masa utk daptkan result....tunggu..tunggu..dan tunggu lagi......doa..doa...dan doa sahaja yang mampu aku buat....

SELEPAS 2 JAM....

Doktor panggil dan mengatakan hasil ujian darah semuanya normal.....aku tak perlu warded.....kali ni turn aku plak tanya pelbagai soalan kat doktor...

Aku: doktor.... mcm mana dengan ank dlmkandungan saya?ada tak apa2 kesan?
Doktor: mengikut kajian yg dibuat..kami tak akan menahan ibu yang mengandung 3 bulan ke atas sebab timetu  chiken pox tak bagi kesan pada baby...ibu yang kene dpt rawatan adalah ibu yang kene chiken pox time 3 bulan pertama mengandung atau ibu yang 3 minggu lagi nak bersalin.....awak skarang dah 27 minggu so chiken pox biasanya tak akn bg kesan pada baby dlm kandungan....
Aku: ye ke doktor(Alhamdullilah dlm hati....sejuk ckit hati aku bila dengar tp tak di nafikan hati aku still risau)

Sebelum aku dibenarkan balik.....doktor scan dulu..Alhamdullilah baby bergerak elok dan perkembangan normal kata doktor....aku diberi temujanji pakar lagi 3 minggu...doktor kata detail scan penting selepas chiken pox sebab takut baby tak membesar.....

2 minggu juga ambil masa utk baik chiken pox ni....setiap hari juga air mata aku tak pernah berhenti keluar bila mengenangkkan baby dlm perut ni......Time ni aku hanya mampu berdoa pada Yang Maha Esa ..smp skarang doa aku tak pernah putus2 ..moga2 baby aku sihat dan sempurna....hanya tuhan yang tahu...aku hanya mampu berserah..Ya Allah makbulkan doa hambaMu ini......Apapun aku nak ucapkan terima kasih pada kwn2 yang senasib ngan aku yang kongsi suka duka citer pengalaman chiken pox time mengandung ank masing2....mereka bagi kekuatan pada ku....aku tak keseoragan....Ini la dugaan paling hebat sepanjang aku pregnant ank ke 2 ni.....maybe Allah uji sebab aku mampu laluinya..aku terima dengan redha.....

Alhamdullilah scan after 3 minggu chiken pox, menunjukkan perkembangan positif pada perkembangan baby...doktor pakar kata semua ok.....baby dari 900g dah naikpada 1.33kg...kepala...kaki tangan, jantung semua normal.......apapun detail scan ni aku kene buat smp aku bersalin......

Hati seorang ibu tetap risau..doa  aku takakan putus2.......moga kwn2 yang membaca entri ni tolongla doakan     utk baby aku ni.....skarang  perut dah makin membesar..baby pun bergerak aktif yang amat..jika nak dibandingkan dengan ank sulung.....baby ni mmg lagi kuat...moga ank mama sihat..mama sentiasa doakan kesejahteraan dan kesempurnaan ank kesayangan mama.....ANAK2 MAMA ADALAH NYAWA MAMA...MAMA SANGGUP GANTIKAN NYAWA DEMI ANAK2 MAMA.......YA ALLAH KUATKAN SEMANGAT AKU LALUI DUGAAN INI....MOGA ANK DLM KANDUNGAN KU SIHAT DAN SEMPURNA..HANYA KAU YANG MAHA BERKUASA..DAN HANYA KAU YANG MENENTUKAN SEGALANYA....AMIN..............

Saturday, 24 September 2011

Lebaran 2011

Aidilfitri 2011 disambut serba sederhana bg kami sekeluarga......Tahun ni giliran raya pertama di kampung suami di Rantau Panjang Kelantan...Sebelum balik Rantau Panjang....kami ambil kesempatan dulu menyinggah di kampung aku di Terengganu dulu......Sehari je..sempatla merasa berbuka puasa dan bersahur dikampung aku tahun ni.....lepas angin kata org...ye la..tgh2 pregnant ni mcm2 teringin nak mkn...apatah lagi jika air tangan ibu kita sendiri kan....

Sampai Terengganu pagi sabtu....Tengah hari kami ke Pasar Kedai Payang.......Tujuannya nak  tukar rantai leher sofia.....Yang ada tu asyik putus je....Apa tak putusnya..sofia asyik tarik je...Anaknya lasak...Mama plak sibuk nak pakaikan anak rantai biar nampak manis sikit...hehe.....Last2 mak bagi cadangan tukar yang kukuh sikit biar tak mudah putus walaupun dia tarik...Harga emas ya ampun mahal giler......kurang punya kurang dapatla harga rm178 segram...sib baik tolak emas lama dan tambah sikit utk dpt yang baru...tu pun tak ada la besar sgt...halus je rantainyer.....tapi apa yang penting kukuh....Alhamdullilah setakat seminggu raya ni rantai tu mmg tak putus walaupun byk kali sofia tarik...apa yang kelakar siap dia bt mcm berus gigi lagi rantai dia..pun takputus..puas hati gak la beli...lagi pun tambah dlm rm220 je.....Kalau tak tukar ngan emas lama mahu sediakan rm900 gaknak dapat yg baru....untung ada emas ni..kaya....masalahnyer duit la tak ada nk beli emas...hahaha.....

Esoknya....kami bertolak ke rantau panjang....ptg dalam pukul 5 kami selamat sampai..alhamdullilah dpt berbuka puasa beramai2 di rumah datuk suami....seronok juga..dah masuk tahun ke 4 puasa bersama suami tapi ni la kali pertama aku dpt berbuka puasa dengan keluarga besar suami....sebelum ni selalu je tak kene dengan cuti kami....

Malam raya seperti biasa golongan pompuan la paling bz di dapur......preparation...ipar duai semuanya riuh rendah kat dapur....lewat mlm   gak baru kitaorg tidur....sofia dan sepupu2 apa lagi berlari2 sana sini la..seronok sgt la cik sofia tu..... 

Pagi raya semua duk bz bakar sate....siapkan juadah utk mkn beramai2.....bergambar sana sini....beraya pun sana sini..sofia meragam gak hari raya....lasak lagi...tak terlayan kerenah dia....pendekkan citer..raya ke  2 mlm kami balik trg....kira raya ke 3 la dpt rasa beraya kat kg aku.....

kat bwh ni aku update gambar sepanjang raya ni...






alahai...3 gambar ni je ada dlm laptop aku..hehe....ni je la update utk hari raya.....

Wednesday, 24 August 2011

24 minggu +++

Sekejap sgt masa berlalu...skarang kandungan aku dah masuk 24 minggu +++....Baby bukan setakat dah boleh menendang tp dah pandai buat ombak dalam perut mama ni....perut mama plak sekejap naik sekejap turun di ombak kan oleh baby..hahaha...Abah pun suka sgt sentuh perut mama time baby bt ombak.....Sofia plak dah pandai cium perut mama...baby2 kata sofia....

Baby mama amat cemerlang dalam berpuasa..seperti time mama mengandungkan kakak sofia juga.....setakat 23 hari ibadah puasa ni dapat mama jalankan dengan sempurna walaupun pernah satu hari tu mama rasa teramat lembik....tp dalam hati tak berhenti berdoa..Ya Allah kuatkan la aku....Alhamdullilah Allah makbulkan doa mama..dapat juga mama bertahan sampai berbuka.....Apa yang lagi menyeronokkan letih2 pun mama mampu lagi masak selepas balik sekolah....Ntah dari mana la tenaga dtg..Maybe niat yg baik Allah bagi kurang letih...Masak simple2 pun lagi best dari beli kat bazar....Sib baik ada abah yang banyak juga membatu....Terawih? Alhamdullilah ada juga kesempatan menjalankannya walaupun bukan la tiap2 malam...Semoga lagi 6 malam berbaki ni dapatla mama meneruskannya....Sepatutnya ibadah yg kita kejar lebih berbanding shopping di akhir2 ramadan ni kan..mama doakan anak2 mama, keluarga kita serta seluruh umat islam dapat keberkatan dalam 10 mlm terakhir ramadan yang mulia ni...

Update check up time 21 minggu hari tu...Teramat sedih bila Hb aku cuma 9.5  shj..sebelum ni 10.5...aku tak pernah miss pun ambil iron tablet tu setiap hari....tp Hb makin turun...Doktor kata maybe pemakanan aku tak betul so iron tak boleh menyerap dalam darah....ujian darah aku bt sekali lg sebab doktor nak tengok sama ada darah aku ada masalah atau tidak..alhamdullilah darah aku tak ada masalah...doktor kata aku ni anemia pregnancy..doktor pun suggest makan sebiji obimin dan sebiji iron tablet setiap hari...2 minggu lagi doktor nak tengok kesannya pada Hb....So aku balikla hari tu dalam keadaan sedih....Paling sedih lagi bila berat tiba2 naik smp 2.5 kg dlm masa 2 minggu..patutla aku rasa perut naik mcm mendadak ckit......Nurse nasihatkan aku mkn nasi sepinggan tanpa tambah utk sekali mkn.....mayb takut penyakit lain plak kot.....Sedihnya rasa nak menitis air mata waktu drive balik....

Selepas 2 minggu aku kembali lagi ke klinik keihatan yang sama....boring betul....ujian darah pun dibuat mcm biasa....Hb cuma naik 10 sahaja....obimin+iron tablet tetap tak memberi kesan pada darah aku...Last nurse suggest aku beli Iberet folic kat farmasi.....Maybe obimin+ iron tablet tak sesuai ngan darah aku....Nurse tu tambah lagi, ada org yg darahnya tak akan naik ngan mkn iron tablet...sayangnya iberat folic tu tak ada kat farmasi klinik kesihatan ni....so terpaksala beli...tak kisah la kan..asal naik..dah dekat seminggu nurse suruh beli ni tp aku tak beli2 pun lagi..busy sgt ngan puasa dan persiapan raya ni.....hehe...InsyaAllah aku beli minggu ni...berat? kali ni turun smp 1.5kg..haha.....sib baik tak naik..mk mcm selera je....huhu..maybe puasa kot....

Minggu ke 23 tu juga aku p scan sekali lagi....Alhamdullilah uri dah tak ke bawah..Doktor kata uri naik ke atas elok je...tp doktor suruh datang lagi time 32 minggu utk nak tahu kedudukan uri yang betul2..Bt setakat ni uri elok je doktor kata...gembira sgt2 la aku hari tu..baby pun sihat....pembesaran pun ok....semakin jelas kaki,tgn dan kepala baby..teruja sgt tengok...Jantina?kali ni dah tak lupa tanyer doktor...doktor pun cari la...doktorkata tengok tu...kaki dah buka tapi celah2 tu penuh berserabut tali pusat...Ala anak mama ni main tutup2 ngan tali pusat plak..malu2 ni ntah2 pompuan juga...hahaha...tak kisahla asal semua selamat dan anak mama sihat...kalau dpt sepasang alhamdullilah kan.....



Setakat ni tu je la update pasal pregnant ni..minggu ni dah 24 minggu.....baby pun busy nak raya..hehe....nant after raya update lagi..hehehe....bye2...



Tuesday, 23 August 2011

SUDAH COMPLETE.....

Setelah  beberapa hari pulun shopping minggu lepas, akhirnya kami telah melengkapkan semua kelengkapan raya.....Dah tak payah fikir nak bersesak dan mengejar anak kat tempat yg ramai org lagi...hehe.......Tahun ni aku dan suami ambil keputusan shopping area kajang, bangi, putrajaya dan paling jauh pun midvelly......Pengalaman berasak2 kat jln tar dan sogo 2 tahun berturut turut membuatkan kami serik...tambah2 sofia dah makin membesar, suka sgt jln sendiri dan tak mahu kita pimpin tgn dia...risau..kene selalu pantau..kalau leka habisla......walaupun aku suka tengok lautan manusia di area tu tapi semua harus di tolak ke tepi demi keselesaan anak....Lagi pun harga barang lebih kurang sama je..tolak tambah minyak kereta,byr parking, boleh dikatakan semua sama je....hehe.....

Kalau persiapan raya ni rasanya banyak lebih dekat anak la kan.....sorang tu je....tahun depan ada sorang lagi kene bahagi dua la budjet utk dua beradik plak....Nak kata bermewah sgt takla..beli baju pun utk 3 hari raya je...lepas tu rotate la yang awal balik..hehe.......Baju budak2 ni mengalahkan baju org tua mahalnya......Baju budak2 pompuan byk betul yang menggugat iman..hehe...tp beli yang perlu je..Yang penting kain tak panas dan anak selesa...Asal pakaian baru di hari raya kan.....suka la ckit budak2 ni....

antara kelengkapan  raya yg aku beli utk cik sofia

Keperluan aku dan suami pun sama gak...beli smp utk raya ke 3 je....raya pertama baju kurung dan baju melayu kelabu..hari raya ke 2 ingat mula2 nak pakai jubah tp cari punya cari jubah tak jumpa yang bekenan...kalau ada byk yg labuh...hehe...last2 semlm masukla butik mama club..bekenan la dekat baju pregnant kat situ..rembat je la..dah malas nk mencari..hehe....kasut pun aku beli yg rendah je...sesuai utk org pregnant ni..hehe.....suami aku pun ambil la kesempatan beli kemeja dan tshirt ikut warna ank dan bini ni...hehe...seronok tp penat tuhan je tahu...Tak lupa juga kami shopping utk keluarga kat kg juga...Tak salah setahun sekali belikan utk mereka.....Lagi Allah murahkan rezeki kan......


ni plak antara kelengkapan raya utk mama dan abah cik sofia..hehe...

Semalam kami solat asar di stesen minyak kat sg besi..disebabkan masa berbuka dah dekat aku dan suami p la beli air dan roti dulu..berbuka di situ dan terus solat maghrib di situ..Plannya lepas tu leh la cari kedai mkn dan duk rest lama ckit..tak ada la terkejar2 nak solat maghrib yang tempohnya agak singkat kan...Sekali lepas solat teringat tak beli apa2 lagi dekat pengasuh sofia sempena nak raya..kalau ikutkan dah 2 tahun aku tak pernah miss belikan sesuatu kat pegasuh sofia sebelum sambutan raya.....Kemudian suami terus ajak p warta kat bangi....cari kain pasang utk dia....Alhamdullilah ada......

Round2 kat warta sekejap..aku dah mula rasa tak larat..ye la minum air dan mkn roti je tadi...suami cepat2 bwk p kedai mkn area bangi gak...Selepas menjamu selera suami aku ajak plak p metro kajang...leh beli tudung utk di match kan dengan baju pregnant tadi katanya...aku pun apa lagi..on je la......ok gak p lambat2 ni..harga brg mudah kurang..tudung harga rm25 leh kurang smp 18......suami pun ambil kesempatan beli kupiah raya..Plannya nak beli kerepek tp tahun ni rasanya harga kerepek agak mahal la....terus tak jadi.....aku suruh suami p beli kacang kat kedai borong je...mayb dpt murah ckit..hehe

Sofia plak semakin mlm semakin aktif je dia..abah try kupiah dia pun sibuk try kupiah..tp sofia bagus hari ni....tak meragam sgt.....ok la..tak tension langsung berjalan ngan cik sofia hari ni..maybe suka hati dpt baju dan kasut baru kot..heheh..

Apapun tak sabar nak sambut raya.....Tp jgn dilupa juga mengejar pahala di10mlm terakhir ramadan ni kan..semoga kita sama2 mendapat keberkatan.....Amin......

Monday, 15 August 2011

rezeki ramadan dan persiapan raya...

Alhamdullilah dapat gak bonus setengah bulan gaji tahun ni..Rezeki Allah....Rezeki sofia dan baby juga agaknyer..boleh la menampung belanja raya tahun ni....tak dpt bonus jenuh juga kering kontangnyer nanti..hehe....

Persiapan raya? sebulan lebih awal aku dah beli kain utk dibuat baju kurung n baju melayu bagi kami satu family....2 pasang baju kurung utk aku..sepasang utk sofia dan sepasang baju melayu utk suami...tema tahun ni kelabu...aku lebih selesa beli kain dan upah orang jahit seperti tahun2 sebelumnya..sebab tu aku beli awal2 kain baju kurung dan baju melayu tu....senang hantar upah awal..lewat2 nant saper la nak jahit kan...

dah 15 hari puasa ni kami tak shopping apa2 brg raya yang lain lagi..ye la..ingat nak beli dress, tshirt n jeans gak kat anak dara sorang ni...suami pun tak beli lagi seluar dan tshirt raya..aku pun ingat nak mencari sehelai jubah juga..ye la perut pun dah semakin membesar.....hehe....plannya minggu ni nak selesaikan semuanya la....minggu depan sekali lagi dah nak balik kg kan....apapun shopping ala kadar dan berjimat cermat juga ni...nant membazir plak kan...kene list dulu apa yang nak beli ni...kalau tak manage betul2 silap2 balik raya kene kuarkan duit simpanan plak...hehehe...

Memandangkan minggu ni kami nak pulun shopping...minggu lepas aku dan suami pulun gotong royong bersihkan rumah...nak raya..tak kemas umah tak sah aku ni..tukar la langsir..bukan yg baru pun....ada 2 langsir..so tahun lepas warna kuning.. thn ni biru plak la..nak bt baru tak berbaloi la...tak lama nk pindah umah plak..suami pun tolong lap2 tingkap..mop situ sini..lap situ sini....terima kasih bang..berkilat umah kita..hehe....suka aku tengok...aku pun ubah la ckit2 kedudukan bunga..frame2 dan perhiasan2 kat ruang tamu ni..nampak la kelainan ckit...puas hati kami pulun gotong royong..dari kul 10 pagi smp kul 4 petang...hasilnya amat bersih..hehe.nant balik dari kg umah dah kemas kan..org dtg raya tak ada la baru nak kemas..nampak ckit suasana raya..tak ubah dan tak kemas mcm tak best je.....sofia smp tertido tolong kami kemas..bgn dari tido mengamuk nak keluar jln2..hehe...so lepas solat asar bwk la cik sofia ni p bazar ramadan..suka la dia dpt jln...hari ke 14 puasa merupakan hari pertama aku tak masak utk berbuka....dah kepenatan mengemas..suami pun kesian dan suruh beli je.....setakat ni.. tu je la persiapan raya kami..simple tapi amat terasa seronoknya...



rumah dah kemas dan sofia duk mengamuk..hehehe

Thursday, 11 August 2011

Doktor Sofia

Sepanjang ramadhan ni aku rasa masa banyak terkejar-kejar. Nak update blog pun tak ada masa. Banyak sgt kerje sekolah yang kene disiapkan akhir2 ni..Ni saje cari masa update blog sebab nak cerita2 pasal cik Sofia ni..hehe....Topik utama bukan la pasal apa sgt..cuma nak membuktikan kita adalah cermin anak2 kita dan keadaan persekitaran byk mempengaruhi kehidupan anak2 kita.

Selama ni aku selalu baca pasal ibu bapa cermin anak2..kini ia terbukti di depan mata aku..sofia banyak meniru cara mama dan abah dia.....kalau ajuk bercakap tu mmg la byk ikut kita kan....bila kita dudukdan renung sekejap kadang2 nak tergelak pun ada bila teringat aksi ank2 ...

Sebelum ni sofia selalu minta pakaikan telekung sembahyang nak sembahyang bersama. Dari tak pandai sujud..skarang dah pandai sujud dengan betul..Nak kata aku ajar sgt tak ada plak...Sebenarnya anak ni byk memerhati..Apa yang mama dan abah dia lakukan itu juga yang dia tiru...bacaan tu Allahhuakbar je yang mama dan abah paham..tak apa la...sekurang2nya ini adala perkembangan terbaik untuk melatih ank sembahyang kan...peristiwa paling best yang tak dapat aku lupakan bila satu hari aku dan suami sembahyang berjemaah..Sofia nak Allah Bak(Allahhuakhbar) maksudnya sofia pun nak sembahyang..Aku pakaikanla telekung kat dia..Nak solat tepi abah, tak nak duk sebelah mama....ikut je la...skali sembahyang abah dia terduduk atas telekung sembahyang dia..sibuk dia kata..pi kit (tepi sikit) sambil tarik2 telekung dia..last2 telekung dia tercabut....nak pecah perut aku kat blakang tengok aksi dia.....Tp tahan je la...tak kusyuk jadi solat aku....Apapun ni perkembangan terbaik mengajar dia berjemaah....Setiap hari aku tanya sofia nak solat ke..kalau dia nak cepat2 dia ambik telekung..kalau dia malas aku tak pernah paksa...hehe..kecik lagi.. tp tu la..apa yang ibu bapa dia buat itula anak2 akan buatkan.

telekung sembahyang hadiah besday dari ayah long dan mak long sofia....

Lagi satu perkara yang menarik perhatian aku bila sofia mula pinta dipakaikan tudung bila nak ikut aku jemur baju diluar rumah..ma..ma..udung(mama..mama tudung) sambil tunjuk atas kepala dia....Setiap hari tengok mama jemur baju pakai tudung tiba2 dia pun nak ikut..hehehe..aku pun apa lagi pakaikan la tudung.....suka sgt la dia..pakai tudung..seluar pendek..hehehe....perkara yang baik galakkan la....Tp tak ada la setiap hari dia pakai..time dia tak nak aku pun tak paksa..biar kemahuaan dia sendiri....kita nampak mcm dia sibuk bermain tetapi dia paham dan tengok apa yang kita pakai.....

pakai tudung seluar pendek..hehehe

Selain dari kita ibu bapa yang byk mempengaruhi tindakan anak..keadaan sekeliling yang dia selalu lalui jadi ikutan anak juga...Dan ini la yang nak aku cerita sebenarnya...punyala pjg lebar penerangan kat atas..ni baru ceritanya..hehehe

Sebulan yang lepas sofia 2 kali  ke klinik jumpa doktor sebab asma..setiap kali balik klinik dia selalu tiru gaya doktor tu buat kat dia..charger handset pun leh jadi stetoskop cik sofia ni...nak tergelak betul...lilit la wayar kat leher mcm doktor bt....Nak tergelak sgt2 tp bimbang pun ada sebab takut wayar tu terbelit kat leher dia..selalu tiru cara doktor ambik suhu kat telingat..lambat jumpa benda ala2 termometer mesti jadi mangsa utk dia ambik suhu kat telinga dia sendiri..risau tercucuk telinga je.....cepat betul budak2 ni meniru..

nak dipendekkan citer..hari ni abahnyer belikan medical playsets kat cik Sofia..suka sgt la..abah..mama..teady bear telah menjadi pesakit sofia...hehe...Kesimpulan kat sini sebagai ibu bapa  kita hendakla tunjukkan contoh  terbaik kat anak2..baru anak2 mengikut perkara yang positif kan..kedaan persekitaran yang baik juga kita kene sediakan utk anak2...kalau nak ikut byk lagi citer tapi byk dah lupa...lagi pun mama sofia nak sambung kerje yang berlambak...mest ibu2 kat luar sana byk lagi kisah2 best yang nak dikongsikan.....hilang penat melihat keletah anak2 ni bila time balik kerje penat2....semoga kita menjadi cermin yang paling baik untuk anak2 kita....amin...



Doktor sofia memeriksa pesakit..hehe


doktor sofia bagi pesakit mkn ubat..hehe

check up lagi sekali..hehe

peace.....ala dah perasan kamera..hehe

Wednesday, 3 August 2011

Hari Lebaran Selepas Kawin...

lebaran pertama bersama suami(2008)....pregnant 6 bulan..hehehe.......
Kuala Terengganu 2008

lebaran bersama suami dan ank tersayang nur 'ain sofia...sofia 10 bulan kot time ni..dah lupa..hehe
Rantau Panjang 2009

lebaran bersama suami dan sofia.......sofia 1 tahun lebih...sian sofia kene bisul di dagu time raya...
Kuala terengganu 2010

hehe..sempat lagi update blog..sebenarnyer boring menaip soalan ujian budak2 ni.....sambil2 tu curi2 masa update blog..saje..bulan2 puasa ni terus teringat sambutan raya plak...disebabkan masing2 berlainan negeri.. terpaksala mengunakan sistem bergilir raya....hehe..tahun ni 2011 adalah giliran kampung suami......nant aku update gambar insyaAllah....tp kali ni dah berempat..hehehe.....syoknyer raya.....

Monday, 1 August 2011

cerita cloth diapers(CD)

Sebenarnyer dah lama aku nak berkongsi cerita pasal penggunaan CD ni, cuma masa sahaja yg tak cukup selain mood yg sekejap ada sekejap tak ada..bercampur dengan kes alahan teruk selama 4 bulan...mmg tak ada mood langsung la nak menaip....ni memandangkan sofia dah tertidur sebab mkn ubat tadi aku apa lagi ambik kesempatan la..hehe..mcm ni la nasib mama2 ni...ank tidur tu la masa paling berharga...hehe

Aku mula pakaikan CD kat sofia ni baru lagi..Bulan mac tahun ni..kira baru 5 bulan la....setelah kajian demi kajian..bacaan demi bacaan dan mempertimbangkaan kebaikan serta penjimatan aku ambil keputusan mencuba dulu...CD pertama yg aku beli adala jenis Dyana MP...memandangkan sofia jenis berbadan besar aku ambik keputusan beli yg bersaiz XXL...lagi untung sebab leh guna dari newborn hingga 17kg...cuma harga yg besar ni mahal la ckit....untungnyer adik dia pun leh guna nanti...pertama kali aku beli 5 pcs dulu...cuba2 kan..

Dyana MP merupakan pilihan pertama aku sewaktu kali pertama ingin mencuba CD ni.

Kenapa aku pilih CD? Paling utama Cd boleh dibasuh dan disimpan berbanding disposable diaper(DD)   yang mana penggunaannya adalah pakai buang..ke 2 CD ni mula2 nak mengumpul je byk kuar modal tp selepas tu tak payah dah bulan2 kene beli mcm DD.Bahan kimia? dlm CD mmg tak ada la..tp DD mmg semua org tahu ada kandungan bahan kimia ni..perkara yang lagi penting adala ruam...penggunaan CD dapat mengatasi masalah ruam tp penggunaan DD bergantung pada kulit dan kesesuaian baby kita...silap2 hari bulan baby kita hanya boleh pakai DD yang mahal je kan...hehehe

Sebulan aku menggunakan CD pada sofia mmg puas hati...tp disebabkan aku cuma ada 5pcs CD mmg tak mencukupi utk menjimatkan lagi kos pembelian DD tu...di rumah pengasuh aku tak dpt bagi CD sepenuhnyer memandangkan takut menyusahkan pengasuh apabila sofia buang air besar....maybe di sini kelemahan aku....tidak yakin dengan pengasuh...tp sofia di rumah pengasuh cuma 6 jam shj...penggunaan DD pun paling byk 2 keping sehari ..so kebayakan masa di rumah..aku ambik keputusan tambah lagi CD utk mencukupkan penggunaan CD dirumah shj..so di rumah mmg tak pakai la DD...byk sudah penjimatan di situ...kali ke 2 membeli CD aku tetap beli yg jenis Dyana MP juga....suka sgt bila tengok CD dah bertambah pada 8 pcs..hehehe

Bulan ke dua aku sudah mula rasa penjimatan membeli DD ni...ye la..DD sofia bersaiz XXL..dlm satu pek tu bukan byk pun...kalau guna DD sepenuhnya mmg tinggi la kos pembelian DD kan..apa yg best sofia dah mula pandai rasa dia terkencing bila pakai CD, maybe daya serapan CD lambat berbanding DD...selalu dia tidak selesa dah suruh tukarkan CD. keadaan ini sebenarnya elok untuk proses potty train...aku ada juga terbaca pasal anak yg dipakaikan CD lagi senang di potty train awal berbanding yg pakai DD..ye la anak2 ni sudah mula tak selesa dengan keadaan yg basah....sofia juga selalu terbangun di tengah malam mengejutkan mama dan abah dia bila CD dia sudah bsh....kalau pakai DD mmg smp pagi la..ruam pun mudah terjadi..CD ni kita tukar yang baru lagi la susah nak jadi ruam ...

Bulan ke tiga aku tambah lagi 3 pcs CD utk sofia tp kali ni jenis Happy BM...okla..harga murah ckit dari Dyana MP. kualiti pun lebih kurang..boleh dipakai dr newborn hingga XXL. kini CD sofia dah ada 11 pcs semuanya..hehe

CD Happy BM

Dengan berbekalkan 11pcs CD ni, aku dah mula stop beli CD....kini sofia dah pandai ke tandas sendiri...CD cuma digunakan time dia tidur malam shj...so purata penggunaan CD sofia setiap hari cuma 2pcs ...kalau sofia tak byk minum susu mlm2, cuma 1pcs CD shj digunakan sehari..so dengan 11pcs CD lebih dari mencukupi utk penggunaan sofia..pembelian DD cuma utk time pergi jln2 dan dirumah pengasuh memandangkan pengasuh sofia masih mahu menggunakan DD dirumahnya walaupun sofia dah pandai ke tandas sendiri..alasannya tunggu sofia 3 tahun..skarang sofia kuat menyusu so kerap ketandas...purata 15 min sekali...maybe dia malas kot nak berulang ke tandas...takpe la....aku ikut je keselesaan dia....lagi pun dah tak lama sofia nak masuk 3tahun kan....apapun syoknyer skarang DD yg aku beli cuma satu pek shj sebulan kosnya dlm rm35 shj ...berbanding sebelum ni mencecah hingga 3 atau 4 pek..byk kan penjimatan di situ...anak pun kurang terdedah dengan bahan kimia...ruam mmg tak ada la...

Ramai ibu2 di luar sana selalu berfikir pjg nak membeli CD ni alasannya susah nak basuh..bagi aku tak ada susah pun....cuma sedikit kerajinan la.....

biasanya aku kumpulkan CD sofia dlm baldi kering dulu..2 atau 3 hari baru aku basuh....kalau sofia buang air besar najis tu aku buang dulu..ye la kalau tak busukla kan..kemudian aku masukkan dlm baldi kering...bukan apa tunggu byk sikit CD  utk dimasukkan dlm mesin basuh..kalau 2 pcs je mcm tak berbaloi....

setelah basuhkan CD dengan air paip yang laju bertujaan membuang air kencing...aku masukkan cd dalam washing net utk elak butang2 dia tertanggal  sebelum di basuh menggunakan mesin basuh..insert nya aku biarkan shj di luar washing net dan di basuh bersama...

sebenarnya ada beberapa pilihan sabun utk basuh Cd ni..tp aku memilih kiddie wash cosway ni..senang dpt..tp ingat ibu2..CD tak boleh dibasuh dengan sabun2 yg sembarangan..dari bacaan aku CD cuma boleh di basuh menggunakan sabun yg tak ada enzim...ini untuk mengelakkan daya serapan insert berkurang...


CD dan insert yg dijemur.....seeloknya dijemur di bawah sinaran matahari utk menghilangkan kesan kuning...

sudah kering....tunggu nak lipat je...

CD yg telah dilipat dan disimpan....cantikje tengok warna warni...hehe

Apapun semua pilihan ini adalah bergantung pada individu..bagi aku penggunaan CD amat bagus..berikan yang terbaik untuk anak tak salahkan.....kita pun dapat berjimat....duit yg ada leh kita tabungkan utk masa depan ank2 kita nant.....apa yang lagi menguntungkan bila sofia tak lagi memerlukan CD ni, adik2 nya boleh gunakan pula..aku berniat pakaikan CD utk baby ke2 aku ni bila di rumah...so pendedahan penggunaan CD utk anak ke 2 lagi awal berbanding sofia...

ok la..smp sini dulu..kalau ada kesilapan dengan penerangan aku tu..harap ibu2 dpt la betul kan.....sedikit ilmu utk dikongsi bt anak manja kita kan....bagi yg baru nak mencuba teruskan niat baik anda......selamat mencuba..bagi yang dah mencuba teruskan la ibu2......caiyok2....hehehe


sofia dah bebas DD dirumah..hehehe

Sunday, 31 July 2011

SELAMAT MEYAMBUT RAMADHAN SEMUA



Bersyukur kami ke hadrat Ilahi kerana masih dipanjang kan umur utk bertemu kembali dengan bulan ramadhan yang mulia.....selamat  menyambut ramadan dari kami sekeluarga......semoga ramadhan ini membawa keberkatan utk kita semua...amin....

Friday, 29 July 2011

rumah baru

gambar terbaru

Dah lama tak cerita2 pasal umah ni.....sebulan lepas adala p tengok umah.....95% dah siap...pemaju plak bgtau awal bulan 9 baru boleh masuk....tak sempat la raya ngan umah baru..hehe..berangan je aku dan suami nak beraya di rumah baru..tp tak pe la..kalau raya rumah baru pun tak sempat nak mengemas juga...syiling kapur dan kabinet dapur mesti mkn masa 2 minggu juga...habis2 lepas raya gak leh duduk kan....lambat ckit tak apa..asal semua sempurna kan....

persediaan nak masukumah baru mcm lampu, kipas dan mcm2 lagi kira 70% dah beli...ye la budjet ciput..beli ckit2 tiap2 bulan tak ada la terasa sgt kan.....nant tumpukan duit utk kabinet, gril dan syiling kapur....apapun seronok tengok brg2 rumah yg diletak dibilik blakang umah sewa aku ni.....apa yg lagi best semuanya suami aku yg byk beli.....dia lagi bercita rasa dr aku ni...hehehe.....tp ok la.....aku kalau beli ikut design je cantik tp kualiti bukan tahu sgt.....hehehe...

Antara alatan rumah baru
Apa yang tak tahannyer suami aku boleh lagi beli kerusi ala2 utk berehat.....hahaha......frame bergambar bunga pun dibelinyer sekali.....dah ada target dia nk letak kat ruang tamu umah baru nant...aku ni apa lagi..org nak beli..ambik je la kan.....kadang2 rasa mcm tak perlu dan membazir tp bila pk2 balik, kalau harga murah dari biasa apa salahnyer kan.....beli je la..terima kasih abg..hehehe

terima kasih bang..belikerusi ni..hehe

ok la.....tu je la..nant dah masuk rumah baru aku tulis lagi ye...leh citer2 pasal budjet sebelum masuk umah baru...mana la tahu leh bantu kwn2 kat luar sana kira2 budjet kan....tu pun bagi kwn2 yg ada budjet ciput mcm  kitaorg ni..hehehe


tak lupa aku nak sertakan sekali gambar2 sofia...hehehe....suka dia dpt p tengok rumah baru....

Thursday, 28 July 2011

tart telur

 Kulit tart:
1/2 kilo majerin
7 cwn gandum
2 biji telur
(uli sehingga sebati)

inti:
satu tin susu pekat
1 1/2 tin air
3 biji telur
sedikit asen vanila
sedikit pewarna kuning
(kacau sekali)

cara-cara:
-bentukkan kulit tart pada acuan....tuangkan inti..bakar pada suhu 200 celcius selama 40min

SELAMAT MENCUBA 

Wednesday, 27 July 2011

20 minggu

sekejap je masa berlalu..kini usia kandungan ku dah 20minggu....alhamdullilah alahan sudah beransur pulih...walaupun masih ada muntah2 tp tak la smp menjejaskan aktiviti harian....aku juga sudah boleh uruskan rumahtangga,suami dan pergi kerje seperti biasa....cepat penat tu biasa la kan..memang dah tak boleh nak elak...

kandungan kali ni byk gak bezenya ngan yg sulung..alahan yg lagi teruk dan berterusan smp skarang..time mengandung yg sulung, time ni mmg dah tak muntah..betul kata org lain anak lain rasanya...sepanjang minggu ke 8 smp minggu ke 16 aku mmg lembik tak bermaya...tp apa nak buatkan..terpaksa juga lalui..itula pengorbanan namanya...aku cuba mkn ubat homeopati untuk kurangkan alahan...alhamdullilah byk perubahan...

minggu ke 17 aku buat kad merah di klinik kesihatan....hehe....seronok..dah ada 2 kat merah..byk perbandingan leh buat...time kakak mcmni..time adik plak mcmni....masa buat kad tak ada masalah sgt cuma Hb je rendah,10.4 ....terus temu janji jadi 2 minggu sekali...malas juga rasanya..tp demi ank lalui juga la..doktor juga ada pesan suruh pergi scan utk tengok tarikh due yg betul....sebelum balik iron tablet,b complex,acid folic dan acid forbic jadi bekalan.....hehe.....iron tablet tu siapkene mkn 2biji sehari..tujuan nak naikkan Hb..

minggu ke 18 aku p scan baby...doktor yg scan kata uri ke bwh sikit tp tak menutup serviks....insyAllah uri akan naik bila kandungan semakin besar.aku doa2 pun mcm tu la....bimbang juga....ye la..uri ke bawah leh menyebabkan bleeding kan..tp alhamdullilah tak ada la....baby plak alhamdullilah ok..aku dpt tengok kaki dia menendang nendang, tgn, jantung, kepala...setakat ni keadaan baby, berat dan air ketuban ok...syukur....jantina? disebabkan terkejut pasal uri ke bawah tu..aku lupa nak tanyer jantina....hahaha.....doktor pun tak cakap..maybe tak nampak lagi kot....kecik sgt kata doktor tu....timedoktor lumurkan gel kat perut..baby tak berhenti menendang..dia dpt rasa sejuk gel tu kot..hehe...nak tergelak tengok..sofia plak duk ke sana ke sini dlmbilik scan tu..masih tak paham apa2.....ntah tahu ntah tak dia nak dpt baby.....siap scan dan masuk dlm kereta sofia selak baju mama tengok perut mama ..yuk ma ini2 (perut mama mcm ni) sambil tunjuk cara doktor tu scan tadi..kelakar...tengah2 main tahu juga dia apa doktor buat kat mama dia..hehehe


minggu ke 19 ke klinik kesihatan lagi utk bt ujian Hb tu...sedih juga sebab Hb naik cuma 0.1 shj..dari 10.4 ke 10.5....ubat dah mkn..bayam merah dah berperiuk periuk mkn tp Hb tak naik byk juga..dugaan betul..tpkira ok la drtak naik langsung kan....2minggi lagi kene p lagi..alahai....sabar ajer la.....

skarang dah 20 minggu...tendangan baby dah mula terasa kuat....bila terdetik je kat hati..kenapa ank mama tak gerak ni???? tiba2 dia menendang...syoknyer pengalaman ni.....apapun mama doakan anak mama sihat ye sayang.....minggu depan dah puasa...harap ank mama semakin kuat..kakak dulu leh puasa penuh smp sebulan tau..adik pun kene ikut kakak ye.......minggu depan juga ada check up lagi..mengharapakan Hb semakin naik insyaAllah.....okla..mama dah nk p work ni..nant sambung lagi utk minggu2 seteruskan jika mama rajin..hehehe

Sunday, 17 July 2011

potty train yg mengajar erti kesabaran

mula2 aku rasa mcm terlalu awal nk potty train cik sofia ni....tpsetelah google demi google pasal potty train ni, aku ambil keputusan ajar juga memandangkan sofia sudah ada ciri2 kesediaan utk dilatih ke tandas.antara ciri2 yang ketara:
1)sudah pandai membeza kan kencing dan berak
2) sudah pandai bagi tahu apabila dia sudah kencing dan berak
3)  tidak selesa bila CD mula basah sampaikan sanggupdia bgn kejutkan mama dan abah bila CD sudah bocor walaupun jam kul 3 pagi...

minggu pertama:
betul kata kwn2 yg dah potty train ank2 ni, potty train ni mmg perlukan kesabaran..kalau kurang sabar mmg asyik naik angin je la...penat nak mop lantai n berulang ketandas...tambah2 aku yg berbadan dua dan bekerja ni...cabaran yg takpandai nk luah kat org lain...langkah pertama aku gulung segala tikar n karpet kat umah ni..ye la..kalau lantai senang nk mop kan...kalau la atas karpet kene basuh semua la nampaknyer..4 hari pertama..tak ada sebarang perubahan..kencing dulu baru cik sofia ni bgtau dia kencing..aku hampir putus asa..penat sgt2...tp atas sokongan suami dan keyakinan bhw ank aku mampu buat aku teruskan lagi..doa takpernah putus2..hari ke 5 rasa berbunga2 hati ni bila sofia tiba2 leh bgtau dulu sebelum ke tandas...tp esoknya tak ingat..time tu rasa sedih sgt tp bilaingat balik mcm kelakar plak....hehehe

minggu ke 2:
minggu pertama berakhir hanya dengan perubahan yg sedikit....kencing dulu baru bgtau..ma..ma cing (mama..mama kencing)...diakhir mingggu ke dua sofia dah mula faham..dia sudah byk boleh bgtau dan sempat ke tandas berbanding kencing merata...peristiwa yg paling sedih bila suatu hari dia masuk ke tandas utk kencing tp dia tak sempat nk bukak seluar...dia keluar dari tandas dah menjerit panggil mama..mama..aku yg melihat seluarnya basah mulanaik angin sambil kata sofia kencing kat mana ni...kan  mama dah kata kencing masuk bilik air, bgtau mama..dia merenung aku sedih..akumarah lagi..tunjuk skarang kat mana sofia kencing..dengan sedih dia melangkah dan berhenti depan pintu tandas dlm bilik  sambil kata ma..cing ini(mama..kecing kat sini)sambil tunjuk lantai bilik air..aku tergamam dan rasa amat bersalah..terus aku peluk dan kata mama mintakmaaf syg...mama tahu ank mama pandai...dia pun terus peluk dan cium aku...sejak peristiwa tu aku sudah mula percaya pada sofia...menyesal betul marah dia...rupa2nya dlmdiam dia paham kita tengah melatih dia...

Minggu ke 3:
alhamdullilah sudah 3 hari aku dan suami tidak lagi memegang mop lantai....sofia sudah boleh bgtau dia nk berak n kencing...cepat2 dia masuk tandas...syukur sgt2...walaupun aku hanya train dia di rumah time siang dan malam sebelum tidur, kira ok la dr tak train langsung kan...dirumah pengasuh aku masih lagi bekalkan pampers..begitu juga timejln2..mlm time tdo aku pakaikan CD..insyaAllah aku akan terus berusaha train sofia time pergi jln dan time tidur malam pula...tok sofia tak bg lagi biarkan sofia tanpa pampers kat umah pengasuh memandang kan pengasuh ada menjaga 2 lagi baby..tunggu 3 tahun katanyer..ok la..lagi pun kat umah pengasuh 6 jam je sehari kan...yg lain semua kat umah...petistiwa best minggu ni belakupagi tadi time aku dan suami bgn untuksahur..sofia bangun dan bgtau dia nak berak...suruh bukakan CD sebab nak berak dlm tandas..nak tergelak gak kami ni..tplayan je la kan.....kalau pergi jln sibuk bgtau dia terkencing....muka mcm bersalah..kadang2 tak pandai nak jawab..hehe

Masih tak boleh dibiarkan sepenuhnya:
walaupun 3 4 hari ni sofia dah boleh ke tandas sendiri tp aku dan suami masih tak boleh biarkan dia leka terutama bila ada tetamu kat umah...bila ada geng yg sama umur dan asyik bermain dia boleh terkencing tanpa sempat bgtau....jumaat lepas adalah kwn aku dtg umah..ankdiapun sama umur ngan sofia..leka bermain berdua sofia leh terkencing atas basikal....lepas kencing mula susah dan ckp eh,,cing..hehe....maybe awal lagi kan..tak expert lagi..namapun budak2.....tersenyum sendiri aku bila ingat....masih byk lagi latihan utk anakkecil ni kan...betul kata mak sebulan lebih gak ambik masa.....apapun sehari demi sehari perubahan semakin positif....aku kene terus berusaha utk melatih si manja ni..moga Allah permudahkan insyaAllah...

kerjasama dan doa:
aku percaya tanpa sokongan suami potty train tak akn berjaya....so mintak la pertolongan suami....walaupun kita 80% yg byk melatih ank tp 20% dr suami byk meringankan kita....doa ibu yg terbaik kan..doa la ibu2...Allah maha mendengar...

jimat:
part yg paling best adala  jimat..mmg jimat lapampers..purata sofia hanya guna sehelai pampers sehari..tu pun time nk ke rumah pengasuh...so sebulan baru 30 keping kan..tak sampai pun satu pek pampers tu...umah pengasuh pun tak guna sampai 1 pek pun sebulan....dlm satu pek setengah je sebulan..nant sofia dah 3 tahun aku bercita2 tak nak pampers dah...amin...tumpukan utk adik  sofia plak...hehehe

NASI TOMATO


Dah lama blog aku ni menyepi tanpa sebarang berita....tiba2 kongsi resepi plak..maklumlah dah boleh mkn skarang.....alahan dah berkurang...hehehe.....sajer2 je mencuba nasi tomato ni...bila dah ibu mengandung berpuasa mula la mulut ni nak mkn mcm2....rela mengadap komputer berjam-jam cari resepi paling simple...ambik sini sikit dan sana sikit akhirnya terhasil la nasi tomato yg aku ubah sendiri..hehehe..rasanyer ok la..suami aku kata sedap..hehehe...tak kan nak kata tak sedapkan...hahaha....kalau ada yg nk mencuba leh la ambil resepi kat bwh ni...selamat mencuba...

nasi tomato: (utk 2 - 3 org mkn)
bawang merah 3 ulas, bwg putih 2 ulas, kulit kayu manis, bunga lawang, halia 2 inci, buah pelaga, planta dan sedikit minyal masak. (semua bahan ini utk ditumis)
1/4 cwn susu cair, beras (3 pot), sos tomato, sedikit garam dan ajinomoto

1) basuh beras
2) tumis semua bhn tumis dengan sedikit minyak dan planta
3) masuk 1/4 cwn susu cair
4) masuk sos tomato (byk pun tak apa)
5) tambah garam dan ajinomoto
6)letak air ikut sukatan beras dan masukkan beras(aku suka guna beras siam)

ayam masak merah bertomato:
6 ketul ayam, sedikit kunyit dan garam
4-5 biji cili kering, 1cm halia, 2 ulas bwg putih, 1/2 labu bwg besar (dikisar)
1 biji tomato potong dadu, 1/2 cwn sos tomato
1/2 biji bwg besar potong bulat(utk hiasan)

1) goreng ayam yang digaul dengan garam dan kunyit
2) tumis bhn kisar + sos tomato + tomato potong dadu
3) masuk ayam dan tunggu sehingga kuah menjadi pekat
4) bila pekat masukkan bahan perisa dan bhn hiasan

dalca daging:
kacang dhal, daging, 2 biji terung bulat dipotong 4, 1 biji lobak merah, sebiji kentang, 5 batang kacang pjg, serbuk kari daging, 1 kotak 200ml santan pekat dicairkan, daun kari, minyak masak dan garam
1 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang, 1 kuntum bunga cengkih, sedikit kulit kayu manis, 3 ulas bwg merah, 1cm halia dikisar, 2 ulas bwg putih dikisar dan sebiji bwg besar dikisar (bahan tumis)

1) panaskan minyak - tumis daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga berbau
2) masuk bahan kisar dan serbuk rempah kari yg telah dibancuh dengan air. biarkan sehingga garing
3) masukkan daging dan pelahankan api
4) masukkan kacang dhal,santan,sayur-sayuran dan bahan perasa....masak sehingga mendidih

acar timun:
potong timun nipis2, bwng besar dan lada hidup
gaul ngan satu sudu besar sos tomatodan sos cili
tambah bahan perasa
gaul semua

sedia utkdihidang bagi family tercinta

**** SELAMAT MENCUBA IBU2****

Saturday, 23 April 2011

Hyperemesis Gravidarum (minggu ke 7)

Bila sebut morning sickness mest semua ibu2 tahu kan......satu keadaan yg mana rasa loya dan muntah yg biasanyan menyerang ibu2 mengandung di waktu pagi....morning sickness ni dipercayai berpunca daripada perubahan fisiologi, tahap hormon dan alahan pada bau2 tertentu....morning sickness ini menjadi lebih serius jika kandungan air dalam badan terlalu kurang dan pada masa yang sama berat badan turun...

Tapi apa yang aku alami bukan sekadar morning sickness tapi muntah sepanjang hari sehingga badan ini menjadi lesu dan tak bermaya......hasil bacaan aku,rupa2 nya keadaan ini dinamakan hyperemesis gravidarum iaitu keadaan loya dan muntah yang teruk.......Ya Allah..hanya Allah yang tahu betapa peritnya keadaan ini....makan apa sahaja mest akan muntah....bdn plak tak ada tenaga dan nak buat kerja2 harian pun tak boleh..lemah dan lesu je tubuh ni..sehingga ramai rakan sekerja menegur dan nasihat supaya byk minum air masak...minggu ni mengajar pun tak boleh...kesian plak kat student2 ku...aku mengajar setakat yg mampu..minyak cap kapak menjadi peneman sepanjang hari....

Alhamdulliah kali ni tak seteruk seperti mengandungkan sofia dulu....adalah sedikit kekuatan......tp tak ada la jauh beza sgt......apa yang aku baca, ini adalah faktor keturunan..jika ibu kita mmg alahan yg teruk..kita pun berkemungkinan besar akan teruk....mengandung buat pertama kali pun leh menyebabkan hyperemesis gravidrum...patutla time mengandung yg sulung aku lagi teruk dari yang ke 2 ini......

Tak ada apa yang boleh di buat time ni....aku cuma berdoa supaya aku diberi kekuatan untuk menempuh semua ni.......makanan di ambil seperti biasa......walaupun aku tahu akan keluar balik...itu lagi baik dr membiarkan perut kosong dan boleh terjadinya gastrik......aku tahu Allah menguji kerana aku mampu lalui....pengorbanan seorang ibu untuk anak tersayang......hanya ibu2 yang pernah merasai keadaan ini mengetahui perasaan aku.....pada masa yang sama aku sedar betapa besarnya pengorbanan ibu ku tercinta...beginilah rasanya sewaktu beliau mengandungkan aku..rupanya ada hikmah yang terselindung atas apa yang terjadi pada diri ini..KUAT LA SEMANGAT WAHAI IBU2...SESUNGGUHNYA ANDA SEDANG MELAKUKAN PENGORBANAN YANG BESAR DALAM HIDUP ANDA........MOGA JALAN KITA DIPERMUDAHKAN OLEH NYA...AMIN.............................

Sunday, 17 April 2011

minggu ke 6

hari ni genap la 6 minggu 1 hari usia kandungan ke 2 aku......minggu lepas keadaan aku masih ok...muntah sikit2  tp masih mampu buat kerje2 rumah dan kerje2 sekolah dengan mood yang baik lagi....suka sgt rasa hati pregnant kali ni..ye la..time ank sulung dulu minggu ke 5 kerje aku mmg terbaring kat tilam tanpa boleh mkn dan minum..kalau mkn or minum mesti keluar balik....susahnya rasa time tu..dah la dudukjauh ngan suami....aku mengajar di Johor..suami plak bekerja di bangi.....menangis je aku hari2....

Hari ni aku dah mula muntah byk kali...alahan seperti anak sulung mcm dah nak dtg....bdn dah mula tak bermaya..muka aku pun dah mula pucat....tp aku kuat gak semangat bgn masak untuk suami dan anak...Alhamdullilah di minggu ke 6 Allah beri lagi aku kekuatan untuk masuk ke dapur..Maybe niat aku baik..demi anak dan suami....Doa aku pun tak putus2..suami melarang juga aku buat kerje..tp aku buat gak setakat yang aku mampu..bersyukur juga suami amat byk membantu..Skarang pun en suami sudah tidur..keletihan agaknya menjaga anak sulung aku yang sememangnya amat lasak, tolong cuci pinggan,bersih kan umah situ sini.....Berkali2 aku mintak maaf sebab kesian aku tengok dia penat di hujung minggu...dia hanya senyum dan  usap rambut aku sambil kata "sayang rehat la,abg faham"....Alhamdullilah............

Skarang ni aku duk menemani sofia menonton geng upin ipin.ni dah kali ke3 setakat mlm ni sahaja....pening juga kepala ni duk ulang benda yang sama..tp tak pe la...asaldia dukdiam..abahnyer pun leh berehat....Esok dah kerje balik....Ya Allah beri aku kekuatan mengajar esok hari.....Mak ada pesan bwk bekal limau nipis p kerje..kalau rasa nak muntah hidu....Aku nak try la esok....Mak kata dulu mak pernah cuba..mmg la akan muntah tapi tak ada la byk kali..harap2 menjadila petua mak...ish..time tak sihat mcm ni..mak dan ku (ayah) yang paling aku ingat.....RINDUNYERRRRRRRRRRRRRR.................

Friday, 15 April 2011

di paksa mengira


haha..ini je la cara yang mama boleh buat utk mengajar sofia..kalau tidak asyik main je...bg buku campak2..bila rasa nak buka baru buka..itu pun berapa saat la sgt..last2 kene paksa mengira..hehe..ok la dari duk biar dia main je.....selit2 mengajar sikit walaupun secara tidak formal....

Wednesday, 13 April 2011

ma..ma..ambo ya (mama..mama..gambar sofia)



hehe..sebenarnya nak ambik video sofia memanjat-manjat sofa dan aksi dia turun sofa ngan kepala dulu..tp bila menyedari ada kamera terus jadi sopan.....hahaha.....seronok tengok telatah ank2 ni......

Sunday, 10 April 2011

Sofia aplikasi hidupkan enjin motor menggunakan toy car...

kunci yang mana satu ni ek????

rasa mcm yg ni kot...

ok dah jumpa

ok skarang masa nak masukkan kunci...

ok..hidupkan enjin motor skarang...

ready kunci di masukkan kat telinga toy car ni...

hahaha..leh terpk dia bt cam ni...

ye..saya hebat!!!!

naik motor ngan abah cuma seminggu sekali tp anak2 rupanya melihat apa yg kita buat....dia mudah meniru..dia boleh berfikir kreatif dari kita....itu tindakan kita..belum lagi tingkah laku kita..betul la org kata ibu bapa adalah cermin anak2....Ya Allah jadikan la aku Mama terbaik untuk anak2 ku...Amin.....

Saturday, 9 April 2011

Anak Mengigau Malam...

Dari awal minggu ni aku dan suami letih tak cukup tidur..Sofia asyik mengigau menangis waktu tengah malam.....biasa dalam pukul 3 or 4 pagi mula la dia mengigau...bayangkan time tu la time kita tengah lene tidur...hari pertama mengigau  setiap 10or 15 minit sekali mest dengar suara menangis..kalau sekejap2 dan tak meronta ronta aku tak kisah dan bimbang sgt tp ni siap menangis keluar air mata..tunjuk2 dan kata nak2...bila aku dan suami angkat nak peluk dia tak nak..tolak2 badan kita sebab suruh baringkan dia atas tilam dia balik..atas tilam plak menangis la pusing kiri dan kanan...mata pejam..aku dan suami pujuk la..dlm5 minit menangis tiba2 dia berhenti dan sambung tido balik..aku dan suami sambung tido juga la..dalam sejam dua dia mengigau balik....

Malam berikutnya pun macam tu..aku dah mula pelik dan kadang2 rasa gak nak marah sebab letih sgt duk pujuk dia...Tapi aku dan suami sabar lagi...Subuhnya kami mula rasakan sofia ni mengigau mest disebabkan dia terlampau kuat bermain waktu siang atau waktu siang dia nak kan sesuatu tapi aku dan suami halang...yang kelakar dlm menangis mengigau tu aku pernah terdengar dia sebut pin pin(upin ipin)...Aku pun terus teringat malam sebelum dia tidur dia minta pasangkan cd upin ipin..aku pasang la...sekali tengok cd tak nak tido sampai la jam dah nak masuk pukul 1 lebih....aku pun tutup tv..terus dia menangis suruh buka kan..pujuk punya pujuk akhirnya tertido..maybe sebab tak dpt apa yg dia nak terbawa2 dlm mimpi...Nak kata dia mengigau sebab takut aku mcm tak setuju sebab dia tidakmenunjukkan dia takut..biasa kalau org mengigau satu benda yang menakutkan kita akan suka bila org peluk kita sebab rasa dilindungi...kes sofia marah bila aku dan suami peluk...

Lepas suami aku pergi kerje hari selasa baru2 ni, aku mula google pasal mengigau malam dan apa yang aku dapat ialah:
-anak mengigau kerana terlampau letih bermain
-Luahan perasaan yang anak2 tak dapat nak nyatakan terbawa ke dalam tidur
-keperluan atau kemahuaan dia tidak dapat dipenuhi

bila aku baca 3 faktor ni aku mula mengimbas kembali..Kalau bermain tu mmg aku tak hairan sgt..sofia mmg anak yang aktif..dia boleh bermain tanpa henti selama beberapa jam..itu mmg dari kecil lagi...sejak akhir2 ni mainan dia lasak2...kita tengok pun letih....tp silap aku dan suami.biarkan saja dia bermain...cuma bila tengok permainan tu merbahaya baru la aku larang..pernah aku dan suami marah dia buat aksi2 pelik yang merbahaya contohnya turun sofa guna kepala dulu..dia menangis menjerit2 marah sebab halang dia...malam pun mengigau dengan cara yang sama waktu aku dan suami marahkan dia bermain begitu....so leh dikatakan kemahuan dia tidak dipenuhi membuatkan terbawa ke dlm tidur..faktor luahan perasaan pun maybe gak...Sofia bukan la petah sgt bercakap...pelat2 lagi...kadang dia nak bagitahu sesuatu kita tak faham...kemungkinan juga boleh menyebabkan dia mengigau...

So....dari kesimpulan faktor ni...aku bagitahu suami....kami sepakat kawal emosi dan tingkah laku dia di waktu siang... 2 hari kami cuba Alhamdullillah ada nampak perkembangan positif...mengigau masih ada tapi tak ada la sampai menangis dan meronta ronta...Aku cuba kurangkan aktiviti bermain dia tp bukan dalam keadaan memaksa...cuba penuhi kehendak dia asalkan tidak keterlaluan....kawal dia dari tidak menangis kuat2....bila nampak nakmula menangis aku umpan dia dengan  mainan yang lagi menarik....kat umah pengasuh aku bagitahu masalah sofia mengigau dan minta tolong pengasuh pantau permainan dia....Alhamdulliah semalam sofia leh tidur tanpa mengigau lagi...bgn pun minta susu shj....

Sebenarnya anak2 ni mudah sahaja dijaga kalau kita tahu apa penyebabnya....Jgn la biarkan ank kita mengigau sehingga berlarutan setiap malam....kerana ada benda tak kene pada anak kita....hanya ibu bapa kenal anak2 dia....walaupun mengigau perkara yang biasa tpkita kene ingat anak2 cuba luahkan perasaan dia tu...Aku dan suami sudah mula nampak apa yang sofia mahukan....mungkin kami leke sebelum ni..syukur disebabkan sofia mengigau aku tahu faktor2 ini...dan sekarang aku kongsi dengan ibu2 yang sudi membaca...Semua ini hanya untuk anak manja mama...................

sofia 3 bulan kot time ni....lenenya tidur anak mama ni.....sarung tangan mana sebelah lagi sayang?

ini la gaya sofia tidur bermula umurnya 2 bulan setengah....gaya tidur ni mama dan abah tak akan lupakan sampai bila2...ramai yang menegur bila tengok sofia tidur mcmni..apa taknyer baru 2 bulan setengah..tp dengan gaya tidur ni la anak mama leh tidur lena dan tidak diserang asma ....

Thursday, 7 April 2011

Alhamdullilah rezeki kami..........


Beberapa tanda2 awal sepanjang bulan lepas rupa-rupanya bermaksud ada orang baru nk hadir menyerikan lagi keluarga aku..hehe....perkara pertama yg membuatkan aku pelik ialah pengeluaran susu bdn...apa tak peliknyer..dah setahun lebih susu bdn kering..lagipun sofia menyusu smp umur 8 bulan sahaja...tiba2 ada...tp otak ni pk positif..maybe hormon memandangkan aku fanatik sgt baca tentang ibu2 yang breastfeeding ni...Selain dari tu aku sering pening2, kadang2 tak tentu masa,,sekejap elok sekejap tak elok....fikir positif lagi...maybe kurang tdo sebab seminggu ni sofia asyik mengigau malam....sampaila mula rasa pahit mulut dan angin...time ni aku dah mula pelik.....makin tak sedap hati bilaperiod dah mula lambat..aku ni jenis period yg stabil...cukup 28 hari mmg akan period...ni dah lewat baru 2 hari..hati dah mula rasa berdebar2....sofia dulu pun Alhamdullilah mudah melekatnyer....ingat yg ke 2 tak la..hehe...rupa2nyer tuhan murahkan rezeki kami di sini..mudah juga..hehe..plan nak jarakkan 3 tahun tp 2 tahun gak..InsyaAllah cukup sofia 2 tahun 11 bulan dapatla dia adik..hehe...check punya check rupa2nyer positive...Alhamdullilah..aku terima rezeki Mu Ya Allah dan akan aku jaga amanah yg diberikan pada kami bt ke dua kalinya...Amin..........



Nur 'Ain Sofia beberapa jam selepas dilahirkan.......anak sulung yang amat disayangi....nant adik camni gak kot rupanyer bila keluar..hehehe

Monday, 4 April 2011

Pameran Hiasan Dalaman

Sementara berehat setelah seawal pagi mengemas rumah ni teringin plak nak update blog...sofia pun tidur lena lagi tu...leh la kongsi2 ngan pembaca2 blog ni tentang pameran hiasan dalaman kat pwtc semlm...pameran ni dah bermula dari 1 april lagi tapi semlm baru aku dan suami berkesempatan menjenguk....manala tahu ada yang berkenan dan murah untuk rumah kami nanti leh la beli....Sebenarnyar suami aku yang paling minat tentang pameran2 ni..tahu saja dia bila pameran....majalah dapur dia la selalu beli..aku?mingguan wanita minat la.hehe...kalau tanya bab2 bahan untukpembuatan kabinet dapur dia la paling arif..aku ni tahu tunjuk design..bilasuami bagi tahu baru kata "oooo...mcm tu ye bang"...tpbagus juga dia tahu semua, leh la tengok apa yg berkualiti dan tahan lama untuk digunakan di rumah kami nanti....


Kipas dan lampu adala target utama kami p sana..nak banding harga dan tengok design2 terbaru....Setelah round2 ada yg kami berkenan tp memandangkan harga di luar lagi murah berbanding di pameran tu kami ambil keputusan baik beli kat luar je..penting gak survey2 dulu brg2 sebelum beli nant tertipu je....Ada lampu hiasan kat garaj yang kami berkenan dan design nyer sama dekat kedai yg kami survey dan apa yg paling mengejutkan harga di pameran adalah rm999 tpdi kedai tersebut rm200 selepas kami minta kurang harga..jauh betul beza kan...jadi hati2 tau bila membeli....


kipas putih deka model Q7 nijadi pilihan hati..kat pameran harga dia rm299..kat kedai yg aku survey rm270

untuk bahagian dlm bilik air aku dan suami ada minat cermin 4 segi besar yg cantik..murah rm60 dapat 2 cermin..kira rm30 la satu..biasa cermin mcm tu paling murah kami tengok rm40-rm45...tp malangnya bukan rezeki kami..time nak beli dah habis...gambar pun tak sempat ambil.ramai betul org time tu..sofia plak menangis..rimas kot....satu lagi yg aku suka adala tempat letak berus gigi..cantik..tapi suami aku mcm tak berminat..rm120plak tu..design takada la lawa sgt tp kegunaan dia tu mcmbest..besi dia pun yg tak berkarat...


gambar senget dan tak jelas la..hehehe..tak beli pun..minat ajer.........

Kabinet dapur usah di kata la banyaknyer..bila tengok semua berkenan..kalini kami tak berkesempatan nak ambik gambar..sofia lasak sgt..cepat boring bila duk lama2 kat satu2 kedai...lambat ckit mest nk turun dari stroller....terpaksala tengok cam tu je....tak bagiperhatian sgt kat kabinet dapur sebab dah ada pilihan hati...hehe

Kalau kebahagian barang2 elektrik lagi la rambang mata....kali ni kami sempat gak membeli dvd player...sony rm99..bolehla..murah..lagi pun yg kat umah ni dah rosak dikerjakan sofia...duk tengokcd sgt..mula2 tengok je kita pasang..last2 dia yg pasang..bila dia yg pasang paham2 je la...mula lanak explore itu dan ini...tp kali nimmg betul2 kene jaga..taklarat la nak beli dvd player je....heehe

dvd player yg kami beli dengan harga rm99..hehehe

peti sejuk ni paling aku suka.sesuai untuksimpan stok susu ni....insyaAllah anak ke 2  nant nak beli la....hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...