Thursday, 23 June 2016

Deko: Warna Pastel Pilihan Hati

Salam 17 Ramadhan. Nasib baik hari ni terkejut bangun sahur. Malam semalam pukul 6 baru terjaga. Luar  rekod kami ni. Dah 3 kali terlepas sahur tahun ini shj. Biasa sehari gitu je la yg terlepas. Selalunya kami mmg jarang terlepas sahur. Macam jugak berbuka sepenuhnya di bulan ramadhan, sahur pun sepenuhnya jugak..Ngengenge. 
.
.
Kami suami isteri tak ada la terkesan sgt tak bersahur ni kan. Tua bangka nk menangis mintak berbuka awal sbb terlepas sahur mmg nak kene penampor la tu. Hihi. Cuma yang kesian dekat si sofia la. Risau dia penat. Sebelum ni terlepas sahur time cuti sekolah, kali ni hari sekolah. Tapi seperti biasa, kakak sofia mmg seorang yang kuat. Tak tinggal wei. Puasa penuh lagi setakat ni. Alhamdulillah. Darjah 1 dah puasa penuh dan solat tak pernah tinggal. Selalu pesan kat dia, orang yang terjaga solat, insyaAllah puasanya jugak terjaga sayang. Mama kamu pun dolu2 darjah 1 tak lengkap puasa dan solat. Malu kat anak. Si sofia ni kalau terlepas waktu solat mmg menangis penuh penyesalan. Seperti tdo itu satu kesalahan menyebabkan dia terlepas solat. Bukan bulan puasa je mcm ni, Saya perasan sejak darjah 1ni la. Bimbingan ustaz dan ustazah di sekolah beserta pesanan tanpa henti saya dan suami di rumah jugak kot menyebabkan dia berdisiplin. Harap2 kekal sampai bila2 ye sayang. 
.
.
Cerita hari ni ialah kisah deko. Hihi..Lama tak share ngan korang kan. Terkini tp bukan la terkini pun. Basi dah pun. Saya dah tukar warna cat di ruang mkn, ruang tamu dan ruang menonton saya. Kalau dulu dinding titik tumpu tu warna hijau  dan yang dinding sebelahnya warna putih, kali ni saya cat satu warna je semua dinding tu. Tak ada dah future wall semua. Tak ada dah warna2 gelap semua. Warna pastel pilihan hati. Rasa nk konsep tenang dan lembut serta lapang bila dah tua2 ni.Eh tua..hihi.. En hasben pun menurut ajer. Jenuh google warna2 pastel ni. Nak cari kaler la kononnya. Saya kalau dah dtg angin mendeko, seminggu tugas google cat shj. huhu. 
.
.
Tinkerbell warna pilihan setelah study punya study.

.
.
 Ini adalah part yang jadi perang mulut antara saya laki bini. Korang tahu,ntah macam mana my hubby p kikis cat sampai ngan simen2 terkeluar. Kesannya sampai ke sekarang dinding bahagian ni nampak tak rata. Meroyan jugak la saya ni. Nasib baik la tak terus kikis smp dinding satu lagi. Kalau tak mahu meroyan tahap dewa derrr...
.
.




Ni sesi tampal simen balik dekat yg tak  rata sebab kikis tadi. Walaupun nampak ok tp still menggerutu dinding i k. Sakitnya tuh di sini tau. Nak marah lama2 pun tak guna.Hadap jela




Dinding yg ok tu dah cat ngan warna pilihan. Dinding satu lagi baru cat undercode
.
.

 Ini yang dah siap cat, bahagian ruang menonton.Kalau korang perasan, sy dah tukar kedudukan ruang menonton dan ruang makan. Ni nant sy ulas dalam entri lain ye
.
.
Dinding bahagian langsir
.
.
Dinding ruang tamu.Senang kata satu ruang yg merangkumi ruang tamu,ruang menonton,ruang makan dan ruang tepi tangga kami cat ngan warna tinkerbell ni. Impaknya mmg nampak cosy, lembut je... cewah..
.
.
Gambar2 ni semua time tgh serabut lagi. Nanti dalam entri satu lagi saya bg gambar cantik sikit ye. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...