Sunday 17 July 2011

NASI TOMATO


Dah lama blog aku ni menyepi tanpa sebarang berita....tiba2 kongsi resepi plak..maklumlah dah boleh mkn skarang.....alahan dah berkurang...hehehe.....sajer2 je mencuba nasi tomato ni...bila dah ibu mengandung berpuasa mula la mulut ni nak mkn mcm2....rela mengadap komputer berjam-jam cari resepi paling simple...ambik sini sikit dan sana sikit akhirnya terhasil la nasi tomato yg aku ubah sendiri..hehehe..rasanyer ok la..suami aku kata sedap..hehehe...tak kan nak kata tak sedapkan...hahaha....kalau ada yg nk mencuba leh la ambil resepi kat bwh ni...selamat mencuba...

nasi tomato: (utk 2 - 3 org mkn)
bawang merah 3 ulas, bwg putih 2 ulas, kulit kayu manis, bunga lawang, halia 2 inci, buah pelaga, planta dan sedikit minyal masak. (semua bahan ini utk ditumis)
1/4 cwn susu cair, beras (3 pot), sos tomato, sedikit garam dan ajinomoto

1) basuh beras
2) tumis semua bhn tumis dengan sedikit minyak dan planta
3) masuk 1/4 cwn susu cair
4) masuk sos tomato (byk pun tak apa)
5) tambah garam dan ajinomoto
6)letak air ikut sukatan beras dan masukkan beras(aku suka guna beras siam)

ayam masak merah bertomato:
6 ketul ayam, sedikit kunyit dan garam
4-5 biji cili kering, 1cm halia, 2 ulas bwg putih, 1/2 labu bwg besar (dikisar)
1 biji tomato potong dadu, 1/2 cwn sos tomato
1/2 biji bwg besar potong bulat(utk hiasan)

1) goreng ayam yang digaul dengan garam dan kunyit
2) tumis bhn kisar + sos tomato + tomato potong dadu
3) masuk ayam dan tunggu sehingga kuah menjadi pekat
4) bila pekat masukkan bahan perisa dan bhn hiasan

dalca daging:
kacang dhal, daging, 2 biji terung bulat dipotong 4, 1 biji lobak merah, sebiji kentang, 5 batang kacang pjg, serbuk kari daging, 1 kotak 200ml santan pekat dicairkan, daun kari, minyak masak dan garam
1 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang, 1 kuntum bunga cengkih, sedikit kulit kayu manis, 3 ulas bwg merah, 1cm halia dikisar, 2 ulas bwg putih dikisar dan sebiji bwg besar dikisar (bahan tumis)

1) panaskan minyak - tumis daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga berbau
2) masuk bahan kisar dan serbuk rempah kari yg telah dibancuh dengan air. biarkan sehingga garing
3) masukkan daging dan pelahankan api
4) masukkan kacang dhal,santan,sayur-sayuran dan bahan perasa....masak sehingga mendidih

acar timun:
potong timun nipis2, bwng besar dan lada hidup
gaul ngan satu sudu besar sos tomatodan sos cili
tambah bahan perasa
gaul semua

sedia utkdihidang bagi family tercinta

**** SELAMAT MENCUBA IBU2****

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...