Wednesday, 4 December 2013

rindu tak??????


Salam.....

Haha...tiba2 meroyan nak p tanya org rindu ke tak?? Ada korang heran kan.....

Inilah masalah saya bila pregnant....jgn kan nak update blog....nak tengok pun tak lalu....Usia kandungan sudah 11 minggu....alahan masih menghantui...mknla apa shj....akan keluar apa shj....penat..tak larat...lesu...usah ckp la....sehari tu mest 4 atau 5 kali muntah....tak ada makanan yg dimakan boleh lekat dlm perut ni....harap2 baby ni sihat mcm kakak n abg cik....walaupun mama alahan teruk tp ank2 mama membesar dgn sihat...ini dah bahagian mama...mama terima..moga Allah tabahkan hati mama utk lalui semua ini...walapun kadang2 mama rasa yg mama tak mampu nk laluinya...

Dlm keadaan yg alahan teruk ni, saya dibebani lagi dengan pengisian prestasi pbs ke dlm sistem yg paling lembab didunia....tak pyh la saya nk citer pjg2 pasal sistem ni...korang pun rasanya tak terlepas baca cerita pasal sppbs ni...hidup dah tak mcm org normal disebabkan sistem ni...ish....tak nk citer sbb boleh jadi giler kalau terlampau stress...dengan keadaan diri yg tak sihat lagi...korang byg, sambil terbaring atas katil saya masih gigih mengisi prestasi pelajar...sakit hati wei...tak payah citer pjg2 coz korang tak akan dpt bygkan....hanya cikgu yg dihantui pbs ni je yg akan faham.....

Cerita pasal sofia....alhamdullilah...sesi persekolahan sofia di tadika anggerik jaya sudah tamat utk thn 2013...dlm majlis graduation sofia perform beberapa persembahan...tak percaya mama n abah tengok kakak seberani itu..kakak mmg the best atas stage...mama dan abah bangga dengan kakak...

Graduation day
Cerita pasal result plak...alhamdullilah....kalau semester 1 sofia dpt no 6...utk semester 2 sofia dpt no 4....peratus pun naik..byk subjek yg improve keputusan dia...syukur sgt2...doa mama sentiasa mengiringi ank2 mama supaya berjaya didunia dan akhirat...membaca beberapa perkataan mudah tu pun dah boleh....operasi tambah dan tolak yg simple2 pun dah boleh buat.....


Ok..ini la keputusan..yg sebelah kanan tu result sem 2....yg kiri tu sem lepas...


Sedikit komen dr teacher sofia..

Saya dan suami berpuas hati dengan perkembangan sofia di tadika anggerik jaya...tak terbalas jasa teacher2 di situ dlm mendidik ank kami...dr tak mengenal abc dan 123 smp jadi lebih dari kenal...smp dah boleh mengeja n membaca sikit2...mula2 niat kami hantar sofia ke tadika hanya utk bersosial memandangkan sofia agak pendiam...boleh tambah vokab dia....tp alhamdullilah setahun di sekolah sofia bukan sahaja byk bercakap tp jugak cemerlang dlm akademik....utk non akademik pun sofia baik...punya keyakinan diri utk buat persembahan di hadapan lebih 100 tetamu...

Saya syg utk meninggalkan tadika ni....mmg bagus sgt2...tp setelah saya dan suami berbincang mengenai pendekatan agama, kami terpaksa melepaskan semua ni....bagi kami, pendidikan agama tetap yg paling utama utk ank2...tu je yg boleh membantu ank2 utk memilih cara hidup yg lebih baik utk berjaya di dunia dan akhirat...bukan saya kata tadika ni tak elok...elok sgt2 cuma sy inginkan cara pendidikan islam dlm diri anak saya...contohnya cara belajar berlandaskan islam..cara mkn dan beradap secara islam...mengaji n menghafal surah2 alquran....disamping pendekatan dlm bidang akademik...so kami dah pun daftarkan sofia ke little caliphs...moga ada sinar yg begemerlapan utk sofia di sana nanti....amin....

Utk si bujang amar ikhlas......perkembangan dah terover positif.....2 thn umurnya tp berckp dah macam seusia kakak...mulut mana ada nk berhenti...tanya
mcm2...kenapa mcm ni mama? Buat apa tu mama? Jgn buat mcm ni kakak....adik pandai.....dan mcm2 ayat lagi la....membebel sebiji mcm saya membebel...pelat????ikhlas tak pelat....kelakar tau..macam mak nenek...ayat tersusun dan tak terbalik....hehe...tak heran sgt..sbb si ikhlas ni sudah mula boleh berckp time usia dia 8 bulan.maksud saya ckp sepatah sepatah la..kan bt ayat penuh pengsan plak org tiba2 baby 8 bulan bercakap ayat lengkap..haha...

Ikhlas ni mudah mengikut...ko ajar la apa pun...mengira 1 smp 10 dah boleh..ikut surah2 pendek n doa2 pun alhamdullilah...cuma mama je tak konsisten ajar anknya...potensi ada tp tak dilatih....mcm mana nak latih...mama asyik letih muntah je..hehe...insyaAllah bila dah sihat nant saya akan terus usaha utk mengajar ikhlas menghafal surah2 pendek..moga anak mama membesar menjadi tahfiz ye..jgn jadi mak nenek yg mulut byk tp tak ada point...hehe....

Ok la...malas dah eh nak update....nant ada masa citer pasal besday ikhlas yg ke 2...now bersiaran dr ganu...dah hampir 2 minggu di rumah mak....sejuk musim tengkujuh...dah mcm kat oversea...cewah...mcm pernah p oversea...ok la...bye...



3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...