Thursday, 11 July 2013

Menu berbuka ::: laksa terengganu

Salam

Seperti yg dijanjikan..saya nak share lauk pauk yg di masak dalam bulan puasa ni...saya bukan pandai masak pun...tp bila dpt masak utk family sendiri dah rasa bangga giler2.. Haha...puas hati sebenarnya...

Hari pertama puasa,ikhlas meragam sgt2 pagi tu...saya sempat kuarkan ikan je dari peti ais...melayan kerenah ikhlas saja dah berjam2..bila dia tdo saya kemas umah and basuh baju dulu..sedang elok siap bt semua tu, si ikhlas bgn..sah2 la dah tak sempat nak masak...so masukkan balik ikan dlm peti ais...kene bekejar lepas balik sekolah la nampaknya...nasib baik bulan puasa balik pukul 5.30.. Adalah masa saya masak walaupun penat nak pengsan...huhu

Semlm saya buat ini

Ni dia laksa terengganu atau mak saya panggil laksa kuah putih

Bahan2

ikan selayang 10 ekor
Santan (setengah biji kelapa)
Lada hitam
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih -1 ulas
Timun
Kacang panjang
Tauge

Cara2

1) rebus ikan kemudian perisikan..saya suka tumbuk isi ikan tu lepas perisi
2) tumbuk bwg merah dan bawang putih bersama lada hitam
3) past tu korang campak je semua dlm periuk
4) letak la bahan perasa and tunggu je sampai mendidih

Senang kan..yg timun dan kacang panjang tu korang potong la halus2 utk di mkn bersama laksa dan kuah nanti...

Nak lagi sedap gaulkan dengan belacan dan cili blend..

FUH...MELELEH K.. HEHE



3 comments:

  1. saya dari Terengganu..
    kami panggil laksa kuoh putih..
    tak pedas berbanding yang kuah merah tu..

    sesuai kalau hidang utk budak2 tapi kurangkan/xletak belacan dan lada blend

    ReplyDelete
  2. Sedaapp tu... aku baru plan nk buat laksa Teganu weekend ni.. ehehe... Napok pun sedaap doh.. wak mari gok sini semakuk.. :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...