Tuesday, 8 October 2013

kedai dobi yang jujur

Salam...

Tu dia..duit dlm plastik...
Korang mesti pelik..apala yg duk kecoh sgt ngan duit dlm plastik ni...haha...tak tahu la pada korang ni biasa terjadi dlm hidup korang ke tak..dlm hidup saya rasa mcm suprise..haha..terasa susah nk jumpa kejujuran sekarang ni...almaklumlah..byk sgt penipuan kan..nak percaya org sewenang wenang tu mcm tak la kan..

Ok..minggu lepas hasben p ambik baju2 kat kedai dobi berdekatan tmn kitaorg ni..eh..sebelum tu nak explain dulu la pasal dobi baju ni..nant korang ingat saya ni kaki mendobi baju di kedai dobi plak..haha..mak saya kalau tahu saya p dobi baju mahu dia membebel 4 jam tak habis..haha...nak dijadikan cerita, lepas buat open house raya hari tu, saya tak sempat nak basuh baju..busy ngan persiapan open house..busy ngan urusan sekolah..jugak busy dengan fotografi majalah harmoni tu...tambah2 family saya ramai kat rumah..so bg laluan kat diorg dulu bsh baju...sekali bila dikumpul kumpul, 2 bakul besar baju tak berbasuh...ish..mahu berhari hari nk habis..ampaian yg terhad lagi...tak cukup tempat nak jemur..tambah2 sesi fotografi majalah harmoni dah nak dekat..tak nak la nampak serabut ngan baju kan..senang citer hantar dobi je la time tu..ni kali ke 2 hantar dobi baju thn ni..yg 1st tu lupa sbb..rasanya sbb p holiday gak rasanya..bwk balik timbunan baju...tak ada cara so dobi la penyelesaian nya..haha..tp kalau toto saya mmg hantar dobi sbb mesin basuh saya tak dpt nak menampung basuh toto...

erm...citer pjg2 bukan korang kisah pun kan..lantak la nak hantar ke tak hantar dobi asalkan bukan duit korang yg bayar kan...haha..ok nak dijadikan cerita, minggu lepas saya alihkan la baju2 dr plastik dobi ke dlm almari..tgh2 syok mengemas tiba2 saya perasan plastik yg berisi duit terselit antara lipatan baju..elok dia letak...saya ambik dan bukak plastik tu..terus tertanya tanya mana dtg duit ni...semua nya rm5...ni mesti duit dr poket seluar jeans hasben saya..org lelaki kan..suka selit2 dlm seluar dia...ok..now bukan la besar sgt nilai 5 hinggit nak kecoh kat korang..mcm 5 ribu yg ada dlm plastik smp nak tulis n3 ni...yg membuatkan saya bangga ialah kejujuran pekerja kedai tersebut..korang ingat semua org leh jujur mcm ni ke..

o k apa kesan bila pekerja kedai ni jujur? Kesan dia ialah dia tak akan kehilangan pelanggan..sy akan menjadi pelanggan tetap dia lepas ni..biasa saya hantar dobi toto dekat kedai dobi yg hampir dengan rumah sewa saya dulu..sbbnya  murah..kat kedai ni mahal sikit la...tp kalau ikut kos minyak kereta boleh dikatakan sama je harganyer..huhu..so lepas ni hantar sini je..ko tengok disebabkan kejujuran, kedai ni dah dpt pelanggan tetap..rezeki apa..hehe...so kesimpulannya, tak kisah la korang buat bisnes ke..korang bekerja ke..korang bercakap ke..semua kene jujur tau..tambah sikit ngan sifat ikhlas..hehe..peringatan utk diri saya dan ank2 saya terutamanya....jom sama2 kita amalkan amalan terpuji..tak rugi apapun.....:)



3 comments:

  1. wow jujurnya.. bagus macam ni.. salam kenal..

    ReplyDelete
  2. ingat Prof. Muhaya kata...kita nak org ckp kita belajar pandai byk dpt A ke kita nak org pandang kita dgn akhlak terpuji...Tak kisahlah keja apa yg penting org baik...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...