Friday, 4 October 2013

kisah ahmad albab dan siti albab

Salam...

Minggu lepas kitaorg hasben and wife dah jadi ahmad albab dan siti albab..gelaran yg saya bg sendiri disebabkan minggu lepas kitaorg dibayangi masalah pintu...haha...

Bermula ngan prob autogate yg tak terbuka sebelah sampaila pada tombol pintu di wet kitchen rosak..mmg topik perbualan kami laki bini adalah berkaitan ngan pintu je..apa tak jadi ahmad albab n siti albab kan..haha

Ok.pasal autogate ni satu hal...tension hasben saya siang mlm...kesian dia..nak membebel kat dia lagi2 kesian ..actually sebelum pasang autogate tu, saya pernah ckp kat hasben supaya p cari kedai yg dekat2..nant kalau rosak senang..berulang kali saya duk ulang tp dia tetap nak ambik melalui mudah.com tu..kedai cina tu dah la kat klang..ko ingat klang n kajang ni dekat...saya kalau sebut belah2 sana mmg malas nak p..jauh k..alasan hasben susah nak dpt autogate jenis yg dia nak tu kat area kajang puchong ni..tak survey mana nak tahu kan...ntah..biasa apa2 kata putus dibuat bersama tp kali ni hasben mcm berkeras sikit..saya biarkan aje la..yg penting ada autogate...haha..pompuan kan..dan saya yakin hasben  ni jenis study detail2 kalau nak beli apa2 brg2..

ntah macam mana minggu lepas sebelah pagar tak terbukak...tel la cina tu..dia ajar la suruh reset bagai..tak jadi jugak..kemudian dia janji nak dtg hari sabtu or ahad..ok la kan...under warranty lagi autogate ni...sekali hasben tel la si cina ni hari jumaat sbb nak confirm masa dia nak dtg..paling sakit hati sampai ahad dia tak angkat2 tel..ikhlas cakap..rasa nak maki je cina tu...kalau tak nak dtg sekali pun angkat dan bagitahu sebab la..ni hasben tel masuk call past tu mcm dia cancel call..guna hs saya pun mcm tu jugak...dlm hati..eh..cina ni nak menipu kot..mentang2 under waranty..kalau dtg dia tak dpt apa2 bayaran so dia buat bodoh la...rasa nak lempang laju2 tau..tp saya buat cool je sbb nampak hasben terlampau panas....buat mcm biasa..tenangkan dia..walaupun dlm hati saya dah mcm gunung berapi nk meletup ni. ..

last...hasben hantar msg nak report polis kalau dia tak dtg..segala dokumen pembelian mmg kami simpan...smp tahap mana dia nak menipu..oh lupa..kedai dia pun ada dlm fb..hasben tengok dia o9, bila bg msg melalui fb, haram dia tak bls..so logik tak dia tak perasan kan...mmg nampak sgt nak mengelak..elok dpt msg nak report polis, dlm 2 jam lepas tu dia bls msg..ko tengok...berhari2 kami call..berhari2 msg dlm fb..tiba2 dlm masa 2 jam after msg nak report polis boleh dia balas msg...dia ckp dia duk oversea..cis..menipu..ko ingat kitaorg ni bodoh ke???past tu dia janji nak dtg hari khamis semlm la....

semlm dtg la si cina tu...saya jaga pmr...so hasben mintak keluar dari tempat kerja...kitaorg ingat motor yg rosak...cina tu pun ingat mcm tu..tu yg dia tak nak dtg kot..kene tukar sebiji yg baru kan..sekali after tukar motor baru, tak terbuka jugak pintu tu..hasben la citer..saya just bygkan je keadaannya..huhu..mesti si cina tu melompat lompat suka kan...ye la..bukan silap dia...rupa2nya ada wiring pemaju yg rosak..terputus ke apa ntah..tu dia....habis angan2 tak nak byr sbb nak guna warranty...baiki wayar je si cina tu dah cas sampai rm150...cis...mest pengangkutan dia pun dia kira...erm..time ni baru nampak hasben menyesal tak dengar nasihat saya dulu...ala nasi dah jadi bubur pun..tak pe la bang...lain kali apa2 kita ambik yg kedai dekat ni je..yg paling penting autogate function mcm biasa..haha..kalau tak susah oi..i tak pandai nak masukkan kereta guna sebelah pagar je..padahal muat je kelisa tu masuk kalau bukak sebelah je pagar tp i tak mampu nak buat..haha


Kita bercerita pasal tombol pintu di wet kitchen plak..hari sabtu hari tu mcm biasa kitaorg bgn lambat..haha...weekend kan...lepas subuh terus sambung tdo berjemaah..ank2 pun mcm paham2 je..diaorg pun bgn lambat jugak..so bila dah bgn semestinya kalut nak sediakan breakfast...breakfast la sgt...dah campur lunch pun..huhu...hasben plak busy nak mesin kain baju..ntah macam mana, time hasben bukak pintu nk ke ruang dobi, pintu tu jadi terlekat...tombol dah rosak...

jenuh la kami  godek benda alah tombol tu..last2 terpaksa la cabut gak..sedih tengok pintu...berlubang k..sib baik ni bukan pintu belakang yg utama...Ni sebenarnya pintu asal yg pemaju letak utk pintu belakang...after kitaorg extand ruang dobi, pintu ni bukan lagi jadi pintu belakang coz pintu di ruang dobi yg ambil alih tugas sebagai pintu belakang kitaorg..kami ada plan nak tukar pintu ni pada pintu sliding tp masih belum dlm budjet kitaorg lagi...hehe
Amat tidak tenang bila tengok pintu jadi mcm ni..cacat sgt..tak lena tdo tau..
Hasben plak tak nak beli tombol tu coz dia kata nanti nak tukar pada pintu sliding jugak..dia nak pasang selak je..hah sudah.. suruh plak saya yg fikir mcm mana nak cover kawasan lubang tu..alahai..pening sgt2..

Kebetulan hari ahad tu kitaorg p daiso lagi..dan terjumpala sesuatu yg best utk tutup lubang ni..jeng jeng jeng...


Tu dia...cover ngan tempat penyangkut..haha..dah tak nampak lubang kan...ni pintu sebelah dlm.

Yg sebelah luar pun cover jugak lubangnya..ni kaler biru..

Selesai masalah tombol pintu..nak pakai selak pun ok je bang..asal tak nampak cacat dah la...kemas tu penting...nant bila2 dah tukar pada pintu sliding akan saya update lagi ye...tamat sudah cerita ahmad albab n siti albab kami..alhamdullilah dapat diselesaikan dengan sempurna...

3 comments:

  1. haha..lawak pagi baca entri ni..kelakar je korang ni, mcm2 mslh ek...hehehehe ;D

    ReplyDelete
  2. sementara je xpe.. nanti boleh tukar pintu baru.. macam2 hal pulak dengan pintu kan ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...