Monday, 7 October 2013

weekend: hitachi family day @ icity

Salam...

Weekend kali ni tak payah nak fikir aktiviti utk ank2 coz tempat kerja hasben buat family day kat icity...huhu..semua sponser...dari tengah hari sampai tengah mlm beraktiviti...best giler budak2 ni...sampaikan seharian tak tidur sbb seronok sgt...

Hitachi sponser tiket masuk snowalk, water world and trick art museum..yg city of digital light tu free je kan tp mainan yg kat dlm tu kalau nak main tak adalah hitachi nak bayar..haha..yg di sponser tu pun dah ratus2 harga nyer utk 1 family..yg lain2 bayar sendiri la plak...

Kitaorg smp icity dlm pukul 11.30pg...smp2 je, hasben p ambik tiket2 and kupon2 makanan kat khemah urusetia..after tu, laju je berjalan nak masuk snowalk..budak2 ni seronok bukan main duk dlm tu...awal2 aktif sgt2 la..dah lama sikit ikhlas dah mula senyap...sejuk sgt kot...bila dah tak tahan sejuk, sempat jugak 2 kali keluar masuk snowalk ni baru dpt habis round semua tempat dlm tu..sib baik beli sarung tgn awal2...boleh beku duk dlm ni lama2...sofia kata best sgt tp sejuk..hehe...satu jam lebih gak kitaorg duk menggigil dlm tu..main gelongsor..masuk rumah ais..main bola...bergambar...betul2 leh release tension....Pengalaman baru utk ank2 jugak...

Kumpul gambar..nak letak satu2 mau pening nak pilih..hahah..bukan ank2 je seronok..mak pak dia pun seronok duk dlm ni..
Jadual kami terlalu padat...nak kene masuk snowalk, trick art museun and water world dlm masa sehari..selain tu nak kene kejar waktu lunch and diner jugak..dan yg paling penting tak terlepas waktu solat...

so lepas kuar dr snowalk, kitaorg terus p trick art museum.waktu tu dah pukul 1.30pm..check in hotel kul 2...sementara tunggu lunch n check in hotel, kami bwk ank2 p trick art museum dulu..mula2 ingat boring masuk muzium ni..ye la..nama pun muzium kan..ank2 mest boring..sekali salah....best woooo...mcm duk di alam fantasi...ank2 pun suka jugak..busy nak bergambar aje 2 org ni...tak puas duk dlm tu..alih2 dah dekat pukul 2.30..cepat2 round dlm tu kemudian keluar nak p ambik makanan lunch.

Korang yg tak pernah p mmg kene p..best sgt2..ayat sofia..haha...lukisan 3d..dia trick kita je tp nampak mcm real kalau kene ngan cara kita ambik gambar tu..sbb tu nama tempatnya trick art museum..

Makanan utk lunch, pihak hitachi ni dah tapau siap2...senang jugak...ambik makanan dan terus check in hotel..mkn dlm bilik hotel...past tu solat zohor kemudian siap2 nak p mandi kat water world plak..aduh...terkejar kejar tp masih berjalan ngan sempurna plan kami tu...ank2 pun tak sabar nak mandi..

Tengok tu..seronok dpt katil sendiri..kat atas side table tu maknan lunch kitaorg..

Korang abaikan ayat kat dlm gambar tu..haha...malas nak padam...ambik terus dr fb..haha

Ni gambar hotel yg kitaorg duduk...yg ni bukan hitachi sponser ye....betul2 dlm icity ni..disebabkan family day ni satu hari..dr thari smp mlm so rasanya lagi baik ambik je hotel..lagipun segala tiket n mkn dah ditanggung so hasben plan nak booking je hotel...lgpun last kitaorg bwk ank2 tido hotel bulan 1 hari tu..besday sofia..lepas tu dah tak p mana2...bwk ank2 jln2 and tdo hotel sekali sekala bagus sgt2 tau..diaorg suka suasana baru..kita pun suka kan..disebabkan sofia dah besar, kitaorg ambik bilik yg ada 1 katil single n satu katil queen..utk keselesaan ank2 sanggup buat apa shj..tak mahal pun rm189 utk satu mlm..icity hotel ni betul2 dlm icity...bagi yg nak bwk ank2 jln2 sini better sewa je hotel ni..bukan apa..ank lepas mandi mest dia penatkan..kita pun nak bwk dia p jln2 tempat lain gak lepas tu...kalau sewa hotel ni boleh la siapkan diaorg..rest2 dulu..biasa la ank kecik byk ragamnyerkan...lgpun dr hotel ni korang jln kaki je kalau nak p menapak ke mana2 tempat best dlm icity ni...kalau korang nk jln2 ke seluruh tempat la..tp kalau setakat nak masuk snowalk je and tak plan nak masuk tempat2 ln kat icity ni tak payah la nak booking hotel bagaikan...if nak berjalan keseluruh tempat and nak masuk city of digital light yg ada time malam mmg berbaloi kalau sewa hotel...

alah..terpanjang plak mukaddimah utk hotel ni...sambung citer balik...lepas lunch and solat zohor, kitaorg cepat2 siapkan ank2 utk masuk water world plak...saat2 yg paling ditunggu2 oleh ikhlas n sofia...kitaorg masuk waterworld pun dah pukul 4.15pm gitu...sebelum pukul 6pm nak kene naik hotel balik...1 jam lebih je masa utk bersuka ria dlm air...walaupun agak singkat tp amat bermakna utk kami...seronok k....ikhlas bukan main teruja..sofia apatah lagi...berenang sana sini..tepuk2 air...ish...dpt rasa kegembiraan ank2...seronok sgt2...dekat water world tak byk pun ambik gambar sbb nak mandi manda kan...ni saya letak apa yg ada je...

Bwk la ank2 p water world or bukak kolam depan rumah pun tak pe..lumrah ank2 kecik suka kan air kan..
Dlm pukul 5.40pm kitaorg dah terpaksa bwk ank2 naik hotel balik..kalau ikut ank2 mana ada istilah jemu.....duk berjam jam pun tak pe bg dia..sori la syg...nant kita mandi lagi ye..sib baik diaorg tak meragam tau...elok je kitaorg keluar, dah dengar upacara perasmian family day hitachi ni...org dah penuh kat meja mkn utk diner...laju je langkah kami naik hotel..nak mandi, solat dan bersiap utk diner plak...tak smp sejam kitaorg dah siap utk turun diner..ala diner ni bufet je...ramai plak tu..kene berebut rebut tau..benci tp sib baik leh mkn kenyang gak..yg budak2 pihal hitachi dah tapau siap2..kira ok la..ank2 pun selera mkn sbb dah penat mandikan...lepas mkn p ambik aiskrim free plak..elok kul 7.45 kitaorg naik sbb nak solat maghrib......kitaorg plan lepas isyak baru nak keluar hotel plak..sempat la ank2 rest sekejap..ikhlas pun sempat tdo jugak..sofia je tak tdo sbb tak sabar nak p naik pusing2 katanya...ala pusing2 tu yg buai mcm kipas yg org panggil eye of malaysia ke apa ek...saya pun tak tahu...haha.ikhlas plak pandai plak terjaga pukul 9.30 mlm tu..tak meragam pun..mcm tahu nak p tempat yg dia suka...
Byk mainan berbayar la dlm ni..paling murah rm5 utk satu permainan..haha..sedia duit la byk2..ank2 tak kan cukup ngan satu permainan je..dan jgn harap korang nak jln2 tengok lampu ke apa sbb diaorg tak heran pun ngan lampu..permainan dlm tu lg menarik perhatian diaorg..hehe

Pukul 11.30 perut dah mula berbunyi balik..jln byk sgt..cepat je lapar..apa lagi..maggie cup time ler..sebelum naik hotel, hasben masuk kedai kk dulu p beli maggie...kedai tu dekat je ngan icity hotel ni..mmg ramai sesangat org kat kedai ni...masuk bilik terus panaskan air..bukak tv dan borak2 sambil tengok ank2 duk bersuka ria lagi...diaorg tak ngantuk pun..bg mkn dulu past tu salin baju diaorg..dekat pukul 1 gak tdo mlm tu...amat2 lena tdo mlm tu...

Esoknya plak, lepas subuh kami laki bini  tak smbg  tdo...kul 7.30pg dah turun breakfast..ikhlas pun bgn awal..sofia je kene kejutkan...lepas breakfast smbg jln2 depan hotel plak..duk jln2 dlm sejam mcm tu la..

Tengok tu, tak mandi pun lagi..hehe..
Puas ank2 main, terus naik hotel mandikan ank2..kemas baju2..past tu rehat2 smp la pukul 11.30..hasben n ikhlas siap terdo lg..huhu.....lelaki la katakan...dekat pukul 12 baru check out dari hotel...Ok..bye2 icity....betul2 dpt release tension..bercuti salah satu cara kurangkan stress kerja kan..terasa lapang sgt fikiran bila smp rumah...bertenaga dan bersemangat p jg exam hari ni..hehe..ank2 smp rumah terus tdo smp ptg tau..penat sgt...tp lepas bgn tdo aktif bukan main...tak habis2 cerita itu dan ini...happy sgt2 weekend kami...







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...