Friday, 11 October 2013

terima kasih ummi su

Salam...

Semlm hari pertama p sek selepas selesai mengawas pmr...berserabut kepala ngan mcm2 kerja tertangguh dan tercungap2 nafas mengajar utk habiskan silibus sebelum exam akhir tahun diaorg...tiba2 kwn rapat saya kak su buat suprise..hehe..hadiah utk ikhlas n sofia katanya....

Gembiranya dpt...tak sabar nak balik rumah bg kat sofia dan ikhlas...
Terima kasih byk2 ummi..syg ummi..hehe
Sebenarnya ada penjual buku yg dtg sekolah hari jumaat lepas..hari tu sy ke sekolah mcm biasa sebab tak ada exam pmr pada hari jumaat so kerja kene p mcm biasa...hari jumaat jugakla waktu mengajar saya byk sgt...saya cuma ada masa rest utk solat zohor dan asar shj..yg ln2 semua kelas..nak kene uruskan claim pmr lagi..tutup register lagi..nak p isi perut jugak..hehe..so mmg tak ada masa nak membelek buku yg dijual...apapun sempat tengok jugak buku ni atas meja kak su..dia beli utk ilham dan aufa katanya..saya pun ckp..wow bestnya kak su...kak su pun bgtau la yg penjual tu dah balik...tp dia bg no tel dkt kak su...boleh order..hari selasa dia dtg hantar..buku ni harga rm85...

Mmg terasa nak sgt2 tp bila pk tak ada kat sekolah dari hari isnin smp rabu, saya pun diam je la...tak ckp pun dkt kak su yg saya nak order ke apa...dlm hati nak try cari kat kedai buku...tak ada rezeki la nak beli ngan penjual tu..so smp sekolah semlm mmg dahblupa pasal buku ni..haha....sekali kak su hagi mmg hilang sekejap stress kerja..hehe..amboi..mcm dpt apa je kan..eh..best oi buku ni..suka sgt..

Smp rumah terus bagitahu sofia dan ikhlas....reaksi diaorg mmg bestla...


Best kan tengok 2 beradik ni.suruh saya baca..kalau boleh nak habiskan satu buku tu semlm..hehe...yg si sofia lambat tengok surah2 dlm tu mest nak baca..alhamdullilah sofia dah boleh baca juzuk amma ni smp ke surah al kawthar...7 surah terawal dlm juzuk amma beserta surah alfatihah sofia dah boleh baca ...tp tak ada la lancar pun..byk nak kene bantu lagi....byk lagi nak kene betulkan..cuma bila kita sebut surah2 tersebut bagi dia tak asing sgt la..dia kenal dan boleh baca...almaklumla, tok guru mengaji budak2 ni mama diorg jugak..kadang2 konsisten dan kadang2 tak pun...kalau berguru insyaAllah boleh membaca dengan lancar dan baik lagi...thn depan dah kene cari guru mengaji kat sofia ni..ikhlas plak dah boleh sambung ayat2 belakang surah...contohnya saya baca satu ayat kemudian dia pun sambung yg belakang..hehe....ok la....tu pun bukan leh duduk diam mengaji..panjat sana sini jugak..bila masa ntah masuk dlm kepala dia...

ok..apa yg best dlm al quran pertamaku ni..
Bermula dengan surah dlm juzuk amma beserta gambar yg menarik..
Setiap surah diikuti kisah2 yg berkaitan dengan surah..best cerita kat ank2..kita sendiri pun tak tahu pasal kisah ni...pengetahuan utk diri sendiri jugak...

Pelbagai info
Kesimpulannya mmg bagus sgt2..boleh jadikan sebagai bedtime story jugak tau..kalau time mengajar mengaji susah jugak nak guna sbb dia lagi minat suruh kita bercerita dari membaca surah..so saya lagi suka guna muqaddam bila ajar ank2 mengaji..buku ni saya guna bila time nak bercerita...sambil2 bercerita suruh ank2 mengaji...apapun tq ummi su..moga ummi su dimurahkan rezeki dan sentiasa sihat...sofia dan ikhlas syg ummi su sgt2..

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...