Wednesday, 24 April 2013

Bermain sambil belajar

Salam...

Ni cerita hujung minggu baru ni...just nak letak video je...kitaorg tak p mana2 pun weekend lepas...sebab pertama, hari sabtu saya dan suami kerja...so lepak rumah je la...hari ahad plak suami masuk kerja mlm so kami tak decide nak p mana2 sbb risau terkejar2.. Lagipun sekarang dah ada playroom kan...kalau anak2 boring kat bwh, angkut je bwk naik atas..

Hari sabtu, saya sempat la rakam video kat bwh ni..sambil2 rest, ambil kesempatan main ngan ank2.. Sambil2 main selitkan akademik sikit2... Yg suka video ni ialah part ikhlas mencari peluang kacau kakak..ada je idea budak kecik ni tau...suka sgt kacau kakak..kakak plak byk mengalah...pernah si ikhlas ni pukul kakak dia dengan tukul mainan, baldi kecil and paling dasyat lempang kakak dia tengah sembahyang..naik hantu jugak la saya... Kalau kita marah, dia buat tak tahu je and anggap macam tak ada kesalahan yg dia buat..korang marah la mcm mana pun..buat suara besar pun tak heran punya...last2, saya guna kaedah bercakap dengan kembut..walaupun dia still tak memahami...biarla dia baru setahun 5 bulan pun...biarla dia tak faham erti kesalahan lagi..saya tetap tak putus asa bercakap tentang kesalahan dia....dengan harapan, dia akan faham lepas ni..dan saya amat yakin yg dia akan faham..cuma bagi masa...insyaAllah...dulu sofia pun mcm ni, tapi sekarang dia yg ajar adik, sofia yg lasak and ganas dulunya, amat2 sayang and bertolak ansur dengan adik...nasihat yg saya bg kat dia, dia boleh ckp balik kat adik...Seronok bila dengar..ye....pendekatan secara nasihat, berckp dgn lembut, pelukkan dan kasih sayang amat terkesan dlm hati anak2 kecil ni....tp saya ni kadang2 hilang sabar jugak...ada masa naik jugak suara and tgn ni..saya pun bukan jenis yg lemah lembut sgt.....so ada masanya merasa jugak la cubitan manja mama diaorg ni...hihi..






Video ke 2 plak....ni saya ambil time ank2 duduk dlm playroom merangkap bilik ikhlas....saya tinggakan 2 beradik ni sekejap utk mandi...bilik sebelah je pun...boleh dengar suara budak berdua ni dari toilet saya tu..playroom ni amat berguna time2 hasben tak ada..ye la, tak kan saya nak angkut masuk toilet dua2...letak je kat playroom, mmg tak ke mana la diaorg..pelik jugak sebenarnya..mainan sama je tp diaorg suka...maybe suasana bilik yg meminkan peranan kot..ikhlas lagi kelaka' masuk bilik je mesti sebut " omelnye" bermaksud comelnya...hehe..tengok2.. Nampak kan dia suka..

Selalunya...time maghrib saya letak diaorg kat playroom....transit sekejap, sebelum masuk bilik kakak utk solat mghrib and mengaji...sambil2 tu, says suruhla sofia baca iqra' dulu.. Dari duduk saja2 kan...si adik tak adanya nak baca iqra'.. Main je la...tp, jgn tak tahu yg sambil2 main dia ikut apa yg kakak dia baca...mula2 saya tak perasan yg dia mengikut bacaan kakak..tengok video ni baru perasan..kesimpulannya, walaupun si ikhlas tak duduk diam time kami solat or time mengaji, tp dia tahu dan faham apa yg kami buat..sbb tu bila mood bermain dia kurang, dia akan ikut kami solat and mengaji dgn baik...setiap kali, saya ckp " ok, ank2 mama, stop main, jom p sembahyang" cepat2 si ikhlas ni berlari p bilik kakak utk ambil sejadah...terus sujud and sebut Allahhuakbar...seronok sgt tengok ank kecil ni berlari utk solat...Subhanallah....dia amat faham arahan saya...alhamdulliah...bila saya hias bilik sofia cantik2 dgn penuh warna warni and jadikan bilik tu bilik solat serta mengaji, anak2 nampak makin minat utk solat berjemaah dan mengaji...sekali lagi yg suasana memainkan peranan... Apapun,saya berdoa agar segalanya dipermudahkan olehNya... Moga saya terus konsisten mendidik dan membesarkan diaorg dengan baik...doa utk ibu2 lain jugak...amin...




4 comments:

  1. nak make over bilik bebudak ni masih tak sempat2 lagi....adui....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....mesti seronok kakak and adik bila mama dia make over bilik nanti...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...