Thursday, 5 September 2013

auto gate

Salam...

After dengar rumah jiran depan rumah kene pecah masuk 2 minggu lepas, saya dah mula risau...risau keselamatan rumah satu hal..risau keselamatan diri and ank2 pun satu hal gak...mintak dijauhkan la....

Benda yg paling saya takut bila time nak p kerja..saya kan mengajar ptg...saya sorang2 je yg keluar rumah waktu tu...sunyinya la....takut dan kecut perut tau...

1st keluar dari pintu rumah, saya hidupkan enjin kereta...masuk rumah ambik ikhlas dan letak dlm carseat dia...masuk lagi sekali dlm rumah ambik beg ank2, beg kerja kemudian masukkan dlm kereta.. p lagi sekali utk kunci pintu dan grill..detik yg paling mencemaskan bila nak bukak pagar...tengok kiri..tengok kanan..perhati dulu ada tak kereta yg mencurigakan..jenguk ada tak jiran2 jauh yg keluar rumah..ish mmg risau la...bila rasa selamat baru hukak pagar utk keluarkan kereta...tu pun berlari masuk dlm kereta...keluar je kereta lagi takut...ank duk dlm kereta...enjin hidup...kita kene keluar sbb nak kunci pagar balik....sekali lagi mata melilau tengok keadaan sekeliling....dah  rasa selamat, cepat2 p kunci pagar...kemudian berlari masuk kereta...

tengok2...betapa rasa tak selamatnya sekarang....org jahat merata...duk dengar cerita2 kejahatan org ni ngeri betul....ada yg dah tunggu mangsa siap2..acu pisau..suruh bukak pintu rumah n ambik brg beharga bagai...kalau ambik brg ok lagi coz leh cari ganti..tp kalau ambik ank..cederakan kita...ya Allah mintak dijauhkan la.....hari2 keluar rumah baca ayat kursi supaya dilindungkan dr bahaya...doa dlm sembahyang supaya selamat semua...

atas sbb tu la, saya pujuk gak hasben nak pasang auto gate...bukan sbb nak cantk..bukan sbb nak tunjuk2...tp nak selamat....tak adanya pasang auto gate sbb malas bukak pagar ke apa...selagi saya boleh guna tulang 4 kerat ni mmg saya guna..berhujan bukak pagar ngan ank kecik pun tak kisah....selagi ia tak perlu and tak berapa penting utk saya sekeluarga mmg saya abaikan dulu...

tp bila dah rasa semcm tak selamat utk saya dan ank2 mmg saya cuba utk mencari langkah berjaga jaga dulu..step pertama mula ngan auto gate..if ada rezeki lebih past ni leh la pasang alarm n cctv plak insyaAllah..doakan rezeki kami murah ye and doakan keselamatan kami sekeluarga....apa2 pun safety first...tak guna gak hias rumah cantik bagau tp keselamtan letak tempat ke 2 kan...

now saya rasa lega la ckit....dah tak perlu berlari..cuma masih perlu tengok keadaan sekeliling sebelum keluar kereta waktu balik kerja sbb ada kes gak time tu org jahat selit masuk..apapun jgn leka kan...moga kita semua dilindungi olehNya...amin...

Pagar lama je...masih elok...
Rm1450...suka design ni sbb arm dia nipis..tak nampak sgt dr luar...nipis2 pun kukuh...



16 comments:

  1. sekarang ni memang la,kalo pi mana2 pon rasa tak selamat..dok dalam rumah pon sama..lebih baik kita beringat semula kena kan..
    insya'allah takde ape2..tawakal dan doa banyak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2.. Dlm rumah pun rasa tak selamat kan....tawakal n doa moga dilindungi kan...

      Delete
  2. niat nk psg gak..tgu cukup fulus..hihi

    mmg besar ke gap kat pagar tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besar gak fizah...dr pintu rumah ke pagar utama 20 kaki...garaj dia lebar panjang 20x20... Sebiji mpv 2 biji kereta biasa leh masuk lg la dlm garaj ni...tu yg berlari..hehe

      Delete
    2. Eh silap 20x30... Pjgnya 30 kaki..

      Delete
  3. Mmng takut kan skrg...sy pon selalu risaukn bnd yg sama sampai takut nak kuar umah sndri lg2 tghari...ae rezki na buw jugd nnti..insyaa allh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul aty...thari mmg sunyi...takut sbb majoriti jiran p kerja kan..kita yg masih kat rumah ni terasa mcm duperhatikan je...

      Delete
  4. betul2..sangat penting..bila dah masuk garaj, terus tekan tuk tutup pagar..bila pagar dah tertutup dgn sempurna baru selamat nak keluar dari kereta ..

    ReplyDelete
  5. masa kami masuk rumah dulu, dah siap wat wiring utk auto gate...tp sampai skrg tak terbuat...mula2 dulu ada gak manggakan....sekarang ni malas punya pasal, mangga pun takde dah...kadang2 kalau siang nak keluar kejap jer ke kedai ke,terus tak tutup pagar...sebab nanti malas nak buka tutup pagar....sebelum ni macam selamat jer area ni, ada guard kat jalan nak masuk (gated area), tp 2 malam lepas rumah sebelah kena masuk perompak..ngeri la pulak...mungkin kena consider jugak la auto gate ni...
    apapun, harap Allah lindungi kita semua....dari kejahatan makhluk baik yang nampak atau yang tidak....

    ReplyDelete
  6. saya pun first msk rmh baru, husband buat autogate dulu. dia pun risau jgak sy balik dr sklh wktu tghari kan. org x de sgt. Dah ada autogate ni pun, lps tutup gate, tgk sekeliling dulu baru keluar dr kete. Haishh..mcm2 jenis org jahat skrg ni.

    -Ina-

    ReplyDelete
  7. Rupanya sis satu taman dgn saya. Saya pun plan nak pasang autogate. Takut skg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke...jln mana....umah no berapa...leh kenal2

      Delete
  8. As salam....saya tengah cari info pasal autogate, terjumpa blog puan..
    boleh saya tahu contact no kompeni yang buat autogate ni..puan masih simpan no dia x...n jenis apa yg puan buat ni..RM 1450.00 tu termasuk wiring ke?

    ReplyDelete
  9. assalam puan dan pembaca semua..diharapkan semua pembaca pon sihat sejah tera hendaknya..just nak promote service pemasangan autogate dari saya.kepada pembaca yang masih mencari penyedia pemasangan autogate ni boleh la singgah ke blog saya ye .www.autogated.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...