Wednesday, 25 September 2013

dulu tabung mak...sekarang tabung ank..

Salam...

Semalam hasben p buka akaun tabung haji kat ikhlas...yes...ikhlas dah ada saving..ko tengok...anak dah nak masuk setahun 10 bulan, si bapak baru terkedek kedek nak bukak akaun ank...sah2 duit anak sebelum ni masuk poket mak pak dia kan..haha...ala...tak heran...mcm korang tak pernah buat kan.....hahaha...

Ok...bukan nak heboh2 sgt pasal bukak akaun baru kat ikhlas ni.... duit dlm akaun pun sekadar ada je..hikhik..bulan2 potong gaji pak dia la....tu tanggungjawab la kan...utk masa depan dia gak..sekarang masuk tadika yg umur 4 tahun pun dah mcm yuran time mama dia masuk u dulu..giler mahal...so saving mesti ada k..

Ok2....yg menarik nak cerita adalah pasal tabung yg ikhlas dpt ni..time bukak akaun sofia 4 tahun lepas, tak dpt apa2 pun...yg time ikhlas tiba2 hasben bgtahu dpt tabung...saya plak yg buat ayat" eh..dpt tabung? Yeye..." ek eleh...ank releks je..mak dia plak lebih2 kan..sebenarnya dah lama teringin nak tabung ni.asyik tengok tabung haji duk letak dlm display cabinet je..ingat dah lama tak ada and jadi pameran je...sekali dpt mmg gempak la kan...haha...

Cantik  kan...
Bukan apa...tabung ni saya pernah ada zaman saya kecik2 dulu...bezanya, saya punya warna hijau..ikhlas punya warna hitam..bukan nak ckp saya suka menabung waktu kecik...tp nak ckp yg saya ada tabung waktu kecik....hahaha...duit tak pernah nak penuh pun..awal2 dpt tabung mmg bercita cita la nak penuhkan smp bumbung bangunan ni kan..bg je seminggu dua, tak ada dah eh cita2 tu..haha...dan keadaan tu masih sama seperti sekarang...haha....ni awal2 ckp la kat hasben, " bang, setiap hari kene masuk gak duit kat tabung ni tau".. erm..usah seminggu dua..hari ni pun tak buat masuk pun...hahaha...kat umah ni pun dah berapa biji tabung yg ada...try p check...tak ada satu pun yg penuh ....fuhhhh..salah siapa plak ni???..:)

4 comments:

  1. saya ade duluuuuuu..!!! sekrang dah tak de kan...

    ReplyDelete
  2. ahaiii...nostalgianyaaa tabung ni...siap ada kunci comel nk bukak penutup bawah dia tu kan..aaaa ada sesapa jual tak? nk beliiii

    ReplyDelete
  3. Betul nostalgia laa.. Dulu abg cik hani ada tabung mcm ni.warna hitam jugak..masa gaduh ng abg,cik hani campak tabung ni kuar rumah.pecah kat bwh dia..menyesal plak i rasa...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...